Ο λοιμός φέρνει λιμό στους αστέγους της Ευρώπης
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
Κόσμος

Ο λοιμός φέρνει λιμό στους αστέγους της Ευρώπης

Η πείνα, εκτός από τον κίνδυνο να προσβληθούν και κατά συνέπεια να διασπείρουν τον κορωνοϊό, απειλεί επίσης τους αστέγους της Ευρώπης στην εποχή της πανδημίας.

Η έλλειψη σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για τους εργαζόμενους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες πόλεις σε έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων και «λουκέτο» σε κουζίνες και τράπεζες τροφίμων για τους αστέγους.

Εν μέσω της κρίσης, η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους ούτως ή άλλους εκτεθειμένους αστέγους στο έλεος του κορωνοϊού, κοινωνικοί λειτουργοί από πολλές χώρες της Ευρώπης μίλησαν στον «Guardian» και μεταξύ άλλων καταγγέλλουν:

  • Στην Ιταλία, οι αρχές επιβάλλουν οικονομικά πρόστιμα σε ανθρώπους που δεν μένουν στο σπίτι, «διότι απλούστατα δεν έχουν σπίτι». «Δεν μένουν στους δρόμους για πλάκα», καταγγέλλει η Ιταλική Ομοσπονδία Οργανώσεων για Αστέγους.
  • Άστεγοι και οικογένειες με παιδιά που ζουν σε προσωρινά καταλύματα στο Βέλγιο δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό φαγητό. «Κανονικά στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν άνθρωποι που λιμοκτονούν, μπορούν να βρουν φαγητό αλλά τώρα αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους στον δρόμο», επισημαίνει ο Μάουρο Στριάνο από μία ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες για τους αστέγους (European Federation of National Associations Working with the Homeless).  
  • «Η επισιτιστική βοήθεια βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση στο Παρίσι, εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού υλικού για τους κοινωνικούς λειτουργούς στις τράπεζες τροφίμων και στα κέντρα ημέρας. Από την περασμένη εβδομάδα και έως σήμερα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα», τονίζει η Λορά Σλιμανό από την Ομοσπονδία Αλληλεγγύης στη Γαλλία.  
  • Πανικοβλημένοι κοινωνικοί λειτουργοί στην Πράγα αναγκάζονταν επίσης να ράβουν μάσκες και γάντια από άχρηστα υλικά εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού. «Μόλις υπάρξει το πρώτο κρούσμα στις κοινωνικές υπηρεσίες, θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τονίζει ο Στέπαν Ρίπκα από τη ΜΚΟ «Πλατφόρμα για την Κοινωνική Στέγαση».

Η πανδημία πλήττει την Ευρώπη σε μια εποχή κατά την οποία αριθμός ρεκόρ ανθρώπων ζουν στους δρόμους. Υπάρχουν περίπου 700.000 άστεγοι σε δρόμους και καταφύγια στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, αύξηση  κατά 70% συγκριτικά με μια δεκαετία πριν. Ο αριθμός των αστέγων εξακολουθεί να αυξάνεται σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Φινλανδία.

Η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος αποδεικνύει ότι η πολιτική της λιτότητας μετά την οικονομική κρίση απέτυχε στην Ευρώπη, σημειώνει στον «Guardian» ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet