Ο Νικολά Σαρκοζί επέστρεψε δυναμικά
Κόσμος

Ο Νικολά Σαρκοζί επέστρεψε δυναμικά

Η κεντροδεξιά συμμαχία UMP/UDI ήταν η μεγάλη νικήτρια στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπως δείχνουν τα πρώτα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του φαίνεται να κερδίζουν από 66 έως 70 περιφέρειες (από 41 στις προηγούμενες εκλογές), τη στιγμή που οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PS) αναμένεται να εξασφαλίσουν 27-31 περιφέρειες, βλέποντας τη δύναμή τους να μειώνεται περίπου στο μισό, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρί Λεπέν φαίνεται να κερδίζει μία με δύο από τις συνολικά 101 περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνταν ευρέως στη Γαλλία μια πρόβα ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2017.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί «την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης» από τους εκλογείς, τόνισε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής του UMP Νικολά Σαρκοζί. «Είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν», έκρινε ο τέως πρόεδρος (2007-2012) της Γαλλίας.

Περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες. Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 50%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Αναλυτές και πολιτειολόγοι επισημαίνουν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα όλο και πιο μεγάλης πόλωσης.

Κυριάρχησαν στον πολιτικό διάλογο θέματα όπως η «μετανάστευση και η ανασφάλεια, το αίσθημα της οικονομικής παρακμής της Γαλλίας» και φάνηκε να υπάρχει η αίσθηση ότι τα «καθιερωμένα κόμματα έχουν αποτύχει και δεν είναι πια αξιόπιστα», σχολίασε ο πολιτειολόγος Πιερ Μαρτέν στο φύλλο της Κυριακής 29 Μαρτίου της εφημερίδας Le Parisien.

Η ήττα αυτή των Σοσιαλιστών σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τον πρόεδρο Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου είναι πολύ χαμηλά.

Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 ο Φρανσουά Ολάντ είναι «με την πλάτη στον τοίχο», σχολίασε στενός του συνεργάτης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet