“Πέφτει παντόφλα” στην Τουρκία… διαδικτυακά
Κόσμος

“Πέφτει παντόφλα” στην Τουρκία… διαδικτυακά

Μία θυελλώδης ομιλία γυναίκας βουλευτή στο τουρκικό κοινοβούλιο αποτέλεσε το έναυσμα μιας μαζικής διαμαρτυρίας γένους θηλυκού στα social media, με εκατοντάδες γυναίκες να εκφράζουν οργή για την ανδρική κυριαρχία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με τα παπούτσια ή τις παντόφλες τους.

Όλα ξεκίνησαν χθες στη Βουλή όταν φραστικές επιθέσεις από τα έδρανα του κυβερνώντος AKP εξόργισαν τη βουλευτή του αντιπολιτευόμενου CHP Αϊλίν Ναζλιάκα, η οποία απείλησε ότι θα εκσφενδονίσει το παπούτσι της.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζετε για τις γυναίκες, ακόμη και για το τι φορούν, τι τρώνε, τι κραγιόν χρησιμοποιούν, το αν οι έγκυοι μπορούν να περπατούν στο δρόμο[…] όλα αυτά έχουν γίνει θέματα προς συζήτηση. Και είστε εσείς υπεύθυνοι», είπε η Ναζλιάκα εμφανώς ενοχλημένη.

«Γνωρίζετε πως τρεις γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα και γνωρίζετε ότι υπάρχει 40% αύξηση στη βία ενάντια στις γυναίκες. Αυτοί που προστάζουν τις γυναίκες πώς να ενεργούν είναι αυτοί που ενθαρρύνουν αυτούς τους δολοφόνους. Μην ψάξετε μακριά, μιλώ για εσάς. Είστε εσείς αυτοί που ενθαρρύνετε τέτοιους δολοφόνους», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά η βουλευτής δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις για να απαντήσει σε ιδιαίτερα οξύ ύφος: «Ορκίζομαι στον θεό, ο διάολος μέσα μου μού λέει να βγάλω το παπούτσι μου και να σας το πετάξω, αλλά ρίχνω μια ματιά στο παπούτσι μου και μετά κοιτώ εσάς. Και ειλικρινά λέω “δεν αξίζει, όχι δεν αξίζει”».

Το hashtag #θα πέσει παντόφλα

Μία μέρα μετά το περιστατικό, στο Twitter ξεκίνησε εκστρατεία στήριξης της Ναζλιάκα με hasthag #geliyorterlik, που στα ελληνικά σημαίνει «θα πέσει παντόφλα».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Ηurriyet, τη συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν πολλές Τουρκάλες μαμάδες για να επαναφέρουν σε τάξη τα άτακτα παιδιά τους.

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει πλημμυρίσει από εικόνες διαφόρων ειδών υποδημάτων. Μάλιστα κάποιοι χρήστες σχολίασαν ότι πρέπει να επιλεγεί το βαρύτερο παπούτσι, ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην ανδρική κυριαρχία της Τουρκίας.

«Αυτό είναι από εργοτάξιο, έχει μεταλλική επένδυση» και «η παντόφλα μου έρχεται και μπορεί να πονέσει όπως ένα γκλομπ της αστυνομίας» είναι μόνο δύο από τα εκατοντάδες tweets.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν πάντως και ορισμένοι άνδρες. Ένας εξ αυτών έγραψε: «Αυτή είναι η παντόφλα της μητέρας μου που στοχεύει πάντα σε στόματα και έρχεται για εκείνους που προσβάλλουν τις γυναίκες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet