Παγκόσμια εκστρατεία διάσωσης Νιγηριανών κοριτσιών
Κόσμος

Παγκόσμια εκστρατεία διάσωσης Νιγηριανών κοριτσιών

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας αποφάσεσε επιτέλους να δράσει σχετικά με το ζήτημα των μαθητριών που έχουν απαχθεί από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Έπειτα από μία παγκόσμια εκστρατεία διαμαρτυρίας, μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον διεθνών ηγετών, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν χαιρέτισε την αποστολή βοήθειας από τις δύο χώρες ΗΠΑ και Αγγλία οι οποίες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των 200 κοριτσιών.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αμπούτζα ανακοίνωσε ότι ομάδα Αμερικανών ειδικών αφίχθη στη Νιγηρία, χωρίς να διευκρινίζει την ειδικότητα των συμμετεχόντων στην ομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν όμως προαναγγείλει πως η αποστολή θα περιλαμβάνει στρατιώτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI. Τη συνδρομή τους στην ανεύρεση των κοριτσιών που απήχθησαν έδειξαν, επίσης, Γαλλία και Κίνα προσφέροντας εξοπλισμό δορυφόρων.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ανέφερε με ανακοίνωσή της την Παρασκευή 9 Μαΐου ότι εκτός από τις απαγωγές, που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον για τη δράση της οργάνωσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευρύτερη εκστρατεία της Μπόκο Χαράμ. «Η βία και η συχνότητα των επιθέσεων είναι πρωτόγνωρη. Ορισμένοι έχουν δει φίλους και συγγενείς να πέφτουν σε τυχαία μπλόκα στον δρόμο και να εκτελούνται εν ψυχρώ», εξήγησε η UNHCR. «Οι άνθρωποι μιλάνε για πυρπόληση σπιτιών και χωραφιών ή ρίψη χειροβομβίδων σε πολυσύχναστες αγορές, στις οποίες σκοτώνονται άμαχοι και ζώα», προστίθετο στην ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σημειώθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου ιδρύθηκε η Μπόκο Χαράμ πριν από μια δεκαετία και 1.600 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του χρόνου. Στην Πολιτεία του Μπόρνο οι επιθέσεις είναι στην ημερησία διάταξη και τα συνήθη θύματα ανυπεράσπιστοι πολίτες. Η Μπόκο Χαράμ έχει διακηρύξει ότι πολεμά για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στον μουσουλμανικό Βορρά της χώρας.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αμπούτζα την περασμένη εβδομάδα ο Γκ. Τζόναθαν προέβη στην πρόβλεψη ότι οι απαγωγές θα είναι «η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας στη Νιγηρία».

Να σημειωθεί πως η Νιγηρία είναι μεν η πολυπληθέστερη χώρα και πλουσιότερη οικονομία της Αφρικής, με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά ο στρατός της έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται έντονα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet