Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό: Πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία – Στους 17 οι νεκροί
Κόσμος

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό: Πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία – Στους 17 οι νεκροί

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τον κοροναϊό. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 571 κρούσματα. Στη Βραζιλία εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Οι κινεζικές Αρχές δίνουν μάχη να περιορίσουν τον κοροναϊό στη Γουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 571 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Ως το βράδυ της Τετάρτης, ο νέος ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, όλων στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Γουχάν, η εστία της μόλυνσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη για την πνευμονία που σκοτώνει στην Κίνα και σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ λειτούργησαν κατευναστικά σε ό,τι αφορά την αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς το σενάριο μίας ευρείας εξάπλωσης του ιού και η εκδήλωση μίας πανδημίας, είχε αρχίσει να κερδίζει πόντους. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε σήμερα κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας ότι αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κινεζική μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, με την αναστολή λειτουργίας μαζικών μέσων μεταφοράς και αεροπορικών πτήσεων από αύριο το πρωί, ο Γκεμπρεγιέσους χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα».

«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Σε καραντίνα εννέα εκατομμύρια άνθρωποι

Η κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα ενός νέου ιού, έκλεισε τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους περίπου 9.000.000 πολίτες να μην φεύγουν από την πόλη.

Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων σταμάτησαν, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων έκλεισαν για τους εξερχόμενους επιβάτες.

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

«Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Γουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Υπό ιατρική παρακολούθηση 16 άνθρωποι

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι. Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι. Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Γουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet