Παλαιστίνιος μαχαίρωσε εν ψυχρώ φύλακα – Αναταραχές δίχως τέλος
Κόσμος

Παλαιστίνιος μαχαίρωσε εν ψυχρώ φύλακα – Αναταραχές δίχως τέλος

Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε εν ψυχρώ Ισραηλινό φύλακα σε σταθμό λεωφορείου. Σε βίντεο από την επίθεση φαίνεται ο Παλαιστίνιος να επιτίθεται εν ριπή οφθαλμού στον φύλακα.

Ο 25χρονος νοσηλεύεται σε καταστολή και η κατάσταση του θεωρείται κρίσιμη.

Εν των μεταξύ, «τον ασκό του Αιόλου» άνοιξε στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Λίβανο, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Τραμπ, τη στιγμή που η Φατάχ καλεί σε νέες διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φορούσαν την παλαιστινιακή μαντίλα, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ, ενώ μια ομάδα έκαψε ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες και τα δακρυγόνα.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων, καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανέζικης αριστεράς.

Για την ιστορία, στον Λίβανο ζουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Ανάμεσά τους είναι και εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Το Ισραήλ κατείχε τον νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια, προτού αποσύρει τα στρατεύματά του το 2000, όμως οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης και τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.

Το 2006 το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 120 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Τέσσερις νεκροί στη Γάζα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στη Λωρίδα της Γάζας όπου τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία. Την ίδια στιγμή, η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή της η Φάταχ ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

Το Σάββατο, Παλαιστίνιοι βγήκαν ξανά στους δρόμους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές ή πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με τον στρατό. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με βομβίδες κρότου.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.

«Ελπίζουμε σε περιορισμό των διαδηλώσεων»

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγγκντορ Λίμπερμαν, είπε ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Μουνίρ Γιαγκούμπ, δήλωσε στο «Sputnik» ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «θα ενισχυθεί η μάχη του παλαιστινιακού λαού για τη χώρα τους και ενάντια στους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής (…) Η αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή».

Παράλληλα ο Γιαγκούμπ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον θα έχει επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες και κατήγγειλε ότι αντίκειται στους διεθνείς κανόνες.

Ο Νετανιάχου επικρίνει την Ε.Ε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταφέρθηκε εναντίον των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκριναν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σέβομαι την Ευρώπη, όμως δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ την αντιμετώπισή της των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ακούω φωνές που καταδικάζουν την ιστορική απόφαση του Τραμπ, όμως δεν έχω ακούσει καταδίκες για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ή για τη φρικτή εκστρατεία υποκίνησης μίσους εναντίον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Αραβικός Σύνδεσμος: Να αναιρέσουν οι ΗΠΑ την απόφαση τους για την Ιερουσαλήμ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναιρέσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η κίνηση μπορεί να αυξήσει τη βία σε όλη την περιοχή.

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ την Τετάρτη ήταν μια «επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δεν είχε κανένα νομικό αντίκτυπο και ήταν «άκυρη», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που εκδόθηκε έπειτα από το τέλος της συνεδρίασής τους στο Κάιρο.

«Η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ… κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι θα επιδιώξουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απορρίπτει την αμερικανική κίνηση.

«Ο Τραμπ βοηθά τους τζιχαντιστές με την απόφαση του»

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει τους τζιχαντιστές μετά τις ήττες που υπέστησαν φέτος, προειδοποίησε ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν επεσήμανε ότι η χώρα του ελπίζει η Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Η απόφαση των ΗΠΑ ίσως αποτελέσει γραμμή ζωής για τις τρομοκρατικές και τις ένοπλες οργανώσεις που έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας σε αντιπροσωπεία του Washington Institute for Near East Policy.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ τόνισε ότι η μονομερής απόφαση του Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάλεσε την Ουάσινγκτον «να αναθεωρήσει την κίνηση αυτή και να συνεργαστεί με αποτελεσματικό και ουδέτερο τρόπο, ώστε να καταρτιστούν πραγματικές αρχές για την ειρήνη, που θα εξυπηρετούν όλους και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet