Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ
Κόσμος

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ

Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί μπροστά από το Κέντρο Ζαχάρoφ στη Μόσχα, προκειμένου να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στoν Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Κρεμλίνο.

Η σορός του Νεμτσόφ εκτέθηκε έως τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) στο Κέντρο Ζαχάροφ, μουσείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Αντρέι Ζαχάροφ, ακαδημαϊκό και αντιφρονούντα επί Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ταφή του, στο κοιμητήριο Τρογεκουρόβσκογιε της Μόσχας.

Καθισμένη δίπλα στο φέρετρο του γιου της, η μητέρα του Νεμτσόφ δεχόταν συλλυπητήρια. Απλοί πολίτες, αλλά και αξιωματούχοι όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ προσήλθαν κι άφησαν λουλούδια.

Η δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, υπό συνθήκες που προκαλούν ερωτήματα, συγκλόνισε τη Ρωσία, ενώ οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σε μια κίνηση συμφιλίωσης από το Κρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς συμμετείχε στο πένθος, προσερχόμενος στο Κέντρο Ζαχάροφ για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό και να αφήσει κόκκινα λουλούδια δίπλα στο ανοικτό φέρετρο.

Η κηδεία του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, την εποχή που πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο Μπόρις Γιέλτσιν, τελέστηκε παρουσία πρεσβευτών ευρωπαϊκών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων. Ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, ο δήμαρχος της Ρίγα, πρωτεύουσας της Λετονίας, Νιλς Ουσάκοβς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Πάουλικ.

Ορισμένοι ξένοι πολιτικοί που είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία εμποδίστηκαν από τις ρωσικές αρχές. Ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να παραστεί στην κηδεία, ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι της απαγορεύθηκε η είσοδος στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet