Ποια λύση πρότειναν οι ΗΠΑ για το Ουκρανικό
Κόσμος

Ποια λύση πρότειναν οι ΗΠΑ για το Ουκρανικό

Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Μ. Ομπάμα να επανέλαβε στον κ. Β. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Μ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της «off-ramp» διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Σκληρό πόκερ από Πούτιν

Από την πλευρά του ο κ. Β.Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο αν και πολύ σημαντικό διεθνές πρόβλημα.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

«Βάλτε φρένο στη Ρωσία» ζητά η Τιμοσένκο

Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε στις 6 Μαρτίου από την Ευρώπη να λάβει ισχυρή δράση μετά την ανακοίνωση της Κριμαίας ότι προτίθεται να ενταχθεί στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα καταλάβει και την υπόλοιπη Ουκρανία, αποσταθεροποιώντας την ήπειρο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Δουβλίνο η Γ. Τιμοσένκο προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε αδυναμία της Δύσης.

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου υπό την απειλή όπλων σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας, θα χάσουμε την Ουκρανία και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004. Η Γ. Τιμοσένκο είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελπίζει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε απορρίψει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Ελπίζω ότι πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές (που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου) θα υπογράψουμε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.», δήλωσε.

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε οικονομική βοήθεια

Η οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 385 ψήφους υπέρ και 23 κατά, όμως μένει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία για να οριστικοποιηθεί.

Το μέτρο εξουσιοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγγυηθεί δάνεια προς τις ουκρανικές αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα είναι εγγυήτριες τυχόν δανείων που θα δοθούν στην Ουκρανία και θα κληθούν να επέμβουν σε περίπτωση στάσης πληρωμών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Ολάντ… κοιτάει το συμβόλαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το συμβόλαιο για την πώληση δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Μιστράλ στη Ρωσία δεν έχει ακυρωθεί, «σε αυτό το στάδιο».

«Σεβόμαστε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Δε βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο κι επιθυμούμε να αποφύγουμε να φθάσουμε εκεί» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συνόδου για την Ουκρανία.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet