Πολιτικό χάος απειλεί τη Βρετανία μετά την ψήφο για το Brexit
Κόσμος

Πολιτικό χάος απειλεί τη Βρετανία μετά την ψήφο για το Brexit

Το βράδυ της Τρίτης, τελικά, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θέτει στην κρίση της Βουλής των Κοινοτήτων το σχέδιο της για το Brexit. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, το σχέδιο θα καταψηφιστεί και το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι πόσο βαριά θα είναι η ήττα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Οι Εργατικοί μιλούν ήδη για επερχόμενη «ταπεινωτική ήττα». Το ερώτημα είναι αν η διαφορά θα είναι της τάξεως 100 και πλέον ψήφων ή αν είναι μικρότερη και πιο διαχειρίσιμη.

Το κρίσιμο ερώτημα, για τη χώρα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η Τερέζα Μέι καταβάλλει προσπάθειες έως την τελευταία στιγμή να πείσει τους αντάρτες του κόμματός της να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, διαφορετικά η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επ’ αόριστον. Η πρωθυπουργός προειδοποίησε τους βουλευτές ότι κινδυνεύουν να «απογοητεύσουν τους πολίτες» και τους έθεσε ενώπιον «ιστορικών ευθυνών» για το εάν φρόντισαν να διασφαλίσουν την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.

Εάν πράγματι, όμως, οι βουλευτές καταψηφίσουν το σχέδιο, ποιες είναι οι επιλογές της Τερέζα Μέι;

Αν δεν μεσολαβήσει άλλη εξέλιξη, η βασική πιθανότητα είναι το «άτακτο Brexit» χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ένωση στις 29 Μαρτίου, με τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες να είναι σοβαρότατες.

H πιθανότητα μία μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες έχει απορριφθεί από την Ε.Ε., οπότε η εκδοχή αυτή μάλλον αποκλείεται. Η Μέι θα μπορούσε αντί αυτού να επιδιώξει την ανανέωση της εντολής της με νέες εκλογές. Η ίδια δεν έχει την εξουσία να το πράξει μόνη της, μπορεί όμως να το ζητήσει από το κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να αποφασίσει για κάλπες με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει πρόταση δυσπιστίας, όπως έχουν ήδη υπονοήσει ότι θα το πράξουν οι Εργατικοί.

Η τελευταία πιθανότητα είναι η διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος, όμως είναι ήδη είναι αργά για να διενεργηθεί πριν από τις 29 Μαρτίου. H Μέι σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να επιδιώξει να καθυστερήσει το «διαζύγιο».

Τα κυριότερα, αναπάντητα ερωτήματα είναι: Πόση παράταση μπορεί να ζητήσει η Βρετανία και ιδίως αν θα αποχωρήσει πριν λήξει η θητεία του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 1η Ιουλίου. Αν η παράταση θα σημάνει και την ακύρωση του Brexit. Αν θα χρειαστεί να ψηφίσουν οι Βρετανοί για την ανάδειξη ευρωβουλευτών μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τον Μάιο. Αν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τους όρους της αποχώρησης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet