ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική μόλυνση σκοτώνει περισσότερα από 500.000 παιδιά τον χρόνο
Κόσμος

ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική μόλυνση σκοτώνει περισσότερα από 500.000 παιδιά τον χρόνο

Η ατμοσφαιρική μόλυνση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 500.000 παιδιά στην Ευρώπη προειδοποιεί σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Στην έκθεση του ΕΟΠ σημειώνεται ότι αν και σημειώνεται κάποια μικρή πρόοδος στα ποσοστά της μόλυνσης στις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλότερη από τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι η κύρια αιτία πρόωρων θανάτων σε 41 ευρωπαϊκά κράτη και παραμένει “πολύ υψηλή”», αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΠ, τα ευρήματα της οποίας βασίζονται σε δεδομένα του 2015 από περισσότερες από 2.500 τοποθεσίες.

Η μόλυνση του αέρα είναι «ο νέος καπνός», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, στον ισότοπο του οργανισμού που πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, έως την Πέμπτη, στη Γενεύη την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για τη «μόλυνση του αέρα και την υγεία».

Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία η μόλυνση του αέρα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 600.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών λόγω οξέων λοιμώξεων των αναπνευστικών οδών, ενώ κάθε μέρα περίπου το 93% των παιδιών αυτών (1,8 δισ. παιδιά) εισπνέουν τόσο μολυσμένο αέρα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 91% των κατοίκων του πλανήτη εισπνέουν μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα περίπου 7 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο.

Το 2016, η μόλυνση του αέρα προκάλεσε τον θάνατο 543.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και 52.000 παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών, λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet