Πούτιν και «ξερό ψωμί» ψήφισαν στην Κριμαία
Κόσμος

Πούτιν και «ξερό ψωμί» ψήφισαν στην Κριμαία

Επίσημο αίτημα προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλαν οι αρμόδιες Αρχές της Κριμαίας. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας ανέφερε ότι το Σώμα είναι έτοιμο να νομοθετήσει και να υπερψηφίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον», ενώ οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους απειλούν με κυρώσεις.

Εθνικοποιεί δύο εταιρείες ενέργειας

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου υπέρ της εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz, σύμφωνα με ανακοίνωσε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αξιωματούχος από την Κριμαία είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να πουλήσουν την εταιρεία Chornomornaftohaz σε μια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom» μόλις η επαρχία αναλάβει τον έλεγχο της.

Διαγγελμα Πούτιν την Τρίτη

Την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 13:00 ώρα Ελλάδος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου, 84ου μέλους της.

Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, για ν’ ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης.

Αλλαγή ώρας – Ρούβλι παντού

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

Μετά την καταμέτρηση

Με καταμετρημένo το σύνολο των ψήφων στην Κριμαία, η υποστήριξη στην ένωση με τη Ρωσία έφτασε το 96,6%.

Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, δήλωσε ότι η επίσημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 82,17%.

Ένωση Κριμαίας με Ρωσία Σεργκει ΑξιόνοφΠαράλληλα, την πρόθεσή του να ταξιδέψει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στη Μόσχα προκειμένου να υποβάλει αίτημα ένωσης με τη Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 16 Μαρτίου μετά το exit poll, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Το κύρος του δημοψηφίσματος αμφισβητούν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ζητά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα της βίας και του φόβου από τη ρωσική εισβολή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» σχολίασε σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα exit poll ο Λευκός Οίκος.

Μεγάλη Βρετανία

«Πρόκειται για μια παρωδία δημοκρατικής πρακτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο κ. Ο. Χέιγκ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην εκμμεταλευτεί το δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει σε προσάρτηση της Κριμαίας.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα 17 Μαρτίου θα πρέπει να ανακοινωθούν κυρώσεις που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι η πρόκληση αυτή θα φέρει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Γαλλία

«Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. «Η Γαλλία καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει αμέσως μέτρα για την αποφυγή μιας άσκοπης και επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet