Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση στη Ιταλία
Κόσμος

Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση στη Ιταλία

Την εντολή να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, έδωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι«Ο πρόεδρος Ματαρέλα υποδέχθηκε τον καθηγητή Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Ούγκο Ζαμπέτι, μετά τη συνομιλία των δύο αντρών στο προεδρικό μέγαρο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πολιτικοί αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κοταρέλι να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα. Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, η μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει μόνο τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και την προετοιμασία της χώρας για τις επόμενες εκλογές, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι ο Κάρλο Κοταρέλι. Ο 54χρονος Κοταρέλι διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εμπειρία ως σύμβουλος των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και τη Βρετανία και εργάστηκε επί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανέλαβε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης που αναλύει τις δημοσιονομικές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.

Εργάστηκε επίσης έξι χρόνια στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 2013 συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε εφαρμογή.

Από το 2017 ο Κοταρέλι είναι διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχολιάσει επικριτικά τα οικονομικά σχέδια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Η προοπτική μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στην Ιταλία και κυρίως ο φόβος ότι οι επόμενες εκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ εκτοξεύουν τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία υπό τον Κάρλο Κοταρέλι επέφερε παροδικά μειώσεις στις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Το σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και πως η Ιταλία θα οδηγηθεί σε εκλογές έως το φθινόπωρο τροφοδοτεί τις ανησυχίες.

Πλέον το ιταλικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,6%, έναντι απόδοσης 2,45% την προηγούμενη Παρασκευή και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, διαμορφώνεται στις 220 μονάδες βάσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 4,4%, έναντι απόδοσης 4,45% την προηγούμενη Παρασκευή και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, διαμορφώνεται στις 405 μονάδες βάσης.

Βερολίνο: Περιμένουμε την νέα κυβέρνηση και τις ιδέες της

Την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες. «Ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για έναν σημαντικό φίλο και εταίρο και για βαθιά γερμανοϊταλική φιλία – και στο επίπεδο των λαών. Τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την συζήτηση που γίνεται για το θέμα στην Ιταλία, αλλά διευκρίνισε: «Δεν θα με ακούσετε να αξιολογώ μεμονωμένα άρθρα του Τύπου. Αυτό αντικρούει τη θεμελιώδη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία. Η γλώσσα της κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, των υπουργών, είναι γεμάτη σεβασμό και η βασική μας θέση είναι η θέση μιας καλής και όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων».

Γκρίλο: Μιλούν οι αγορές υποκαθιστώντας τους πολίτες – Όχι στον Κοταρέλι και από τον Μπερλουσκόνι

Στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων αναφέρθηκε ο ιδρυτής των «πεντάστερων», Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.

«Υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία», τόνισε ο Γκρίλο.

Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα βγήκε από το σπίτι του και είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».

Στο μεταξύ, εκτός από τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα, και η Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet