Ρώμη: Η αρένα του Κολοσσαίου ανακατασκευάζεται για να θυμίζει τον 1ο αιώνα μ.Χ.
reader.gr
Κόσμος

Ρώμη: Η αρένα του Κολοσσαίου ανακατασκευάζεται για να θυμίζει τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Η αρένα του Κολοσσαίου θα ξαναχτιστεί, προσφέροντας μια κατάδυση υψηλής τεχνολογίας στην αυτοκρατορική Ρώμη, χάρη σε μια επένδυση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια επίπονη πρόκληση, αλλά, από ιστορική και πολιτιστική άποψη, σίγουρα συναρπαστική. Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων, Ντάριο Φραντσεσκίνι, πρόκειται για «μια μεγάλη ιδέα που έχει ήδη περάσει σε όλο τον κόσμο».

Όμως και το έργο στην πραγματικότητα είναι φιλόδοξο: να ανακατασκευάσει, με τις μεθόδους που προσφέρονται από τις νέες τεχνολογίες, το πάτωμα της αρένας του Κολοσσαίου για να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν το μνημείο-σύμβολο της Ρώμης, όπως ήταν στην εποχή της μεγαλοπρέπειάς της, στο τέλος του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Το πρώτο επίσημο βήμα πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου με τη δημοσίευση της Invitalia, του Εθνικού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, που θα χρησιμεύσει ως κεντρική αρχή αγορών, της πρόσκλησης για την ανάθεση των υπηρεσιών σχεδιασμού για την προκαταρκτική φάση υλοποίησης της παρέμβασης.

Διακυβεύεται μια επένδυση άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα περιλαμβάνει τόσο την ολοκλήρωση όσο και τη συντήρηση των υπόγειων κατασκευών, που είναι πλέον ορατές στα ερείπιά τους, και τη δημιουργία του δαπέδου της αρένας. «Όσοι εισέρχονται στο Κολοσσαίο», εξήγησε ο υπουργός Φραντσεσκίνι, «θα έχουν την ευκαιρία να δουν όχι μόνο, όπως συμβαίνει τώρα, το υπόγειο αλλά και να θαυμάσουν την επιβλητική μηχανή του αμφιθεάτρου της Φλάβιας σε όλη την ομορφιά και την πολυπλοκότητά του».

«Η παρέμβαση δεν θα έχει επεμβατικό χαρακτήρα», παρατήρησε ο Φραντσεσκίνι. Οι εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2021.

Το Κολοσσαίο, μεταξύ των συμβόλων της Ρώμης, είναι πρώτο στην κατάταξη των πιο επισκέψιμων εθνικών μουσείων και αρχαιολογικών πάρκων στην Ιταλία, με πάνω από 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.  Σε ένα διάστημα 10 ετών, οι επισκέπτες είναι πάνω από 60 εκατομμύρια, γεγονός που τοποθετεί το μνημείο στην 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από το Λούβρο, το Σινικό Τείχος και το Εθνικό Μουσείο στο Πεκίνο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet