Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία
Κόσμος

Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Ομάδα ενόπλων, αποτελούμενη από 50 περίπου άτομα, κατέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας και αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, 50 περίπου ένοπλοι άνδρες, ο οποίοι φορούσαν ίδιες στολές και είχαν αντίστοιχο εξοπλισμό με αυτόν που έφεραν οι Ρώσοι εθνικιστές που κατέλαβαν την Πέμπτη27 Φεβρουαρίου το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, υψώνοντας μάλιστα και ρωσική σημαία, προσέγγισαν το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης με οχήματα KamAZ.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου αναζητώντας Ουκρανούς στρατιώτες. Λίγη ώρα αργότερα και αφού δεν εντόπισαν ουκρανικά στρατεύματα, αποχώρησαν.

Ο Γιανουκόβιτς δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ρόστοφ

Συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ θα παραχωρήσει στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.

Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας έχει βρει προστασία σε ρωσικό έδαφος την ώρα που ο ίδιος, με δήλωσή του τονίζει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Το χθεσινό ρεπορτάζ
Αίτημα βοήθειας στο ΔΝΤ – Δημοψήφισμα για αυτονόμηση της Κριμαίας – Στη Ρωσία ο Γιανουκόβιτς

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ότι τις επόμενες ημέρες το Ταμείο θα στείλει κλιμάκιο στο Κίεβο για την έναρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με τις ουκρανικές αρχές.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε σε ανακοίνωση της πως το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην καθιερωμένη τεχνική αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας και ταυτόχρονα θα συζητήσει με τις αρχές της χώρας τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος στήριξης.

Δημοψήφισμα για αυτονόμηση της Κριμαίας

Ουκρανία, Κριμαία, ΔημοψήφισμαΗ κριμαιική Βουλή, όπως μεταδίδει το RussiaToday, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος σήμερα το μεσημέρι για την αυτονόμηση της Κριμαίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος του Δημοψηφίσματος είναι η βελτίωση του καθεστώτος αυτονομίας και οι επέκταση των δυνάμεων της περιοχής.

Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των «συμπατριωτών του στην περιοχή» ενώ ο σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο φυγάς Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, διαμηνύει ότι παραμένει πρόεδρος της Ουκρανίας και ζητά από τη Ρωσία να διασφαλίσει την προσωπική του ασφάλεια.

Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Γιανουκόβιτς, ο οποίος πλέον, τελεί υπό την… αιγίδα της ρωσικής αρκούδας.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: «Δεν είναι το Ρόκυ 4»

Οι ΗΠΑ δια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πάντως διαμήνυσαν στη Ρωσία ότι δεν επιδιώκουν μεν την αντιπαράθεση αλλά οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Κέρι «Η Ρωσία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις αποφάσεις της για την Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να θυμάται ότι εδώ δεν είναι το Ρόκυ 4».

Μήνυμα Γιανουκόβιτς – «Είμαι ακόμη πρόεδρος» – Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

Συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ θα παραχωρήσει την Παρασκευή στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.

Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας έχει βρει προστασία σε ρωσικό έδαφος την ώρα που ο ίδιος, με δήλωσή του τονίζει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ο Τύπος της Ρωσίας μετέδιδε την πληροφορία ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Εν τω μεταξύ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, δήλωσε ρωσική πηγή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

«Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς… θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης», είπε.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτήριο του κοινοβουλίου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Καταρρέει το νόμισμα της Ουκρανίας

Σήμερα 27 Φεβρουαρίου η ουκρανική γρίβνα (hryvnia), υποχωρεί 3%, στα 10,45 ανά δολάριο, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες για το νόμισμα διαμορφώνονται στο -15%.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, μελετά μέτρα για την ανακοπή των μαζικών αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση 7% των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet