Σε γενικό lockdown η Γερμανία
zougla.gr
Κόσμος

Σε γενικό lockdown η Γερμανία

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνει η Γερμανία από την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από την συζήτηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της χώρας το πρωί της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου.

Το lockdown θα εφαρμοστεί μέχρι και τις 10 Ιανουρίου 2021. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο των καταστημάτων (εκτός από εκείνα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης), συστάσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων και κυρίως συστάσεις για τα παιδιά σχολικής ηλικίας να μείνουν στο σπίτι.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από την συζήτηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της χώρας το πρωί της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων και νεκρών λόγω Covid-19. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη και θα ισχύσει έως τις 10 Ιανουαρίου. Η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα.

Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά μαγαζιά, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

«Επείγει να δράσουμε και δρούμε(…) Είναι η ώρα να κάνουμε το αναγκαίο», δήλωσε η καγκελάριος ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν την «εβδομάδα προστασίας» πριν συναντηθούν με φίλους ή συγγενείς για τις γιορτές, κρατώντας -όπου είναι εφικτό- και τα παιδιά στο σπίτι. Τα σχέδια περί μερικής χαλάρωσης των περιορισμών, που αφορούν τις συναντήσεις των πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους, έχουν ήδη ακυρωθεί.

«Ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου. Γι’ αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Για το κρατίδιό του ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε ότι θα στηριχθούν και τώρα οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown, με τον σχεδιασμό να προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού που εφαρμόστηκαν από τις 2 Νοεμβρίου δεν έχουν ως τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.200 το τελευταίο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.320.716, όπως δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Ακόμη 321 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τις 21.787.

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), δήλωσε χθες ότι χρειάζονται πλέον «εντελώς διαφορετικά, απολύτως σαφή, απολυταρχικά μέτρα», καθώς, όπως είπε, ο κόσμος «δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα». Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μηνύματα από πολίτες που ζητούν χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των εορτών.

«Η κοινωνική ζωή πρέπει να σταματήσει», τόνισε και προειδοποίησε για τον ορατό πλέον κίνδυνο τα νοσοκομεία της χώρας να επιβαρυνθούν υπερβολικά. Στην Σαξονία από τη Δευτέρα θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου. Επιπλέον, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 22:00 έως τις 6:00 και για όλο το 24ωρο σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων από την κατοικία τους. «Αυτά τα μέτρα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα, αν θέλουμε γιατροί και νοσηλευτές να κάνουν τη δουλειά τους σε ποιοτικές συνθήκες και όχι πλέον σε κατάσταση απόλυτης υπερφόρτωσης», διευκρίνισε ο κ. Κρέτσμερ.

Απόλυτο lockdown σε όλη τη χώρα ήδη πριν από τα Χριστούγεννα ζήτησε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος ωστόσο υπεραμύνθηκε του αρχικού σχεδιασμού περί μερικής χαλάρωσης των μέτρων από 20 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου. «Δεν ξέρω κανέναν που να μας είπε πριν από οκτώ εβδομάδες να πάμε σε καθολικό lockdown», δήλωσε ο κ. Λάσετ, για να προσθέσει ότι αρχικά υπήρχε η άποψη ότι τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να είναι κάπως διαφορετικά. «Η εκτίμηση ότι το μερικό lockdown θα αρκούσε δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε και για αυτό αυτή η απόφαση (σ.σ.: για γενικευμένο lockdown) είναι για μένα απαραίτητη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάκληση της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν εξαγγελθεί για τις ημέρες των εορτών αποφάσισε και η κυβέρνηση της Βρέμης, ανακοινώνοντας ότι οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ πέντε ατόμων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

«Πρέπει να αποτρέψουμε μια υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέας Μποφενσούλτε (SPD), έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 23 Δεκεμβρίου, η παρουσία ωστόσο των μαθητών δεν θα είναι από τη Δευτέρα υποχρεωτική, ενώ η πώληση αλκοολούχων ποτών θα απαγορεύεται, γεγονός που αφορά κυρίως τη διάθεση του παραδοσιακού ζεστού κρασιού των εορτών (Glühwein).

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet