Σκάκι παίζουν στις πλάτες της Ουκρανίας
Κόσμος

Σκάκι παίζουν στις πλάτες της Ουκρανίας

Πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των φιλορωσικών αρχών στην Κριμαία έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος σε συνομιλία του την Κυριακή 9 Μαρτίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις των φιλορωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ την Τετάρτη 12 Μαρτίου θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, σκοπός της επίσκεψης Γιατσενιούκ είναι να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησής τους στον ουκρανικό λαό.

Όλα νόμιμα λέει ο Πούτιν σε Μέρκελ και Κάμερον

«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ενω για εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό της Ρωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιώντας τη Μόσχα με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση.

Στις ΗΠΑ ο Γιαντσένιουκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ που -σε μία συμβολική κίνηση- την Τετάρτη 12 Μαρτίου θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα.

«Αυτή είναι η γη μας και δεν θα δώσουμε σπιθαμή της… Η Ρωσία και ο πρόεδρός της πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση σε μνήμη του εθνικού ήρωα του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο.

Την Τετάρτη ο Αρσένι Γιατσενιούκ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκο Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία σκοπός της επίσκεψης Γιατσενιούκ είναι να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν τη διεξαγωγή δημοψήφισματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία.

Η κατάσταση στην Κριμαία και στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές

Με τη δύναμη των στρατιωτικών της δυνάμεων η Μόσχα ισχυροποιεί τις ρωσικές θέσεις στην Κριμαία, μια περιοχή μέχρι πρότινος ελεγχόμενη από την Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία κατέλαβαν ακόμη μια βάση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη δυτική Κριμαία.

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτος για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή της στην Ρωσία διχάζει τους κατοίκους. Την Κυριακή 8 Μρτίου, κατά τη διάρκεια διαφορετικών διαδηλώσεων από φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης στην Σεβαστούπολη σημειώθηκαν ταραχές και μικροεπεισόδια που αποτυπώνουν το κλίμα διαφωνίας μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας.

Επίσης, ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου στην Κριμαία υποσχέθηκε ότι αν η περιοχή ενσωματωθεί στη Ρωσία τότε οι μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, δασκάλων, γιατρών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων θα τετραπλασιαστούν.

Στο μεταξύ, ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

Πιέζει και η GAZPROM

Η GAZPROM ενδέχεται να αυξήσει το ποσό που καταβάλλει η Ουκρανία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο στα 368,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τον Απρίλιο, μετέδωσετο πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν.

Η Ρωσία συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να μειώσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από περίπου 400 δολάρια που ήταν, στο πλαίσιο πακέτου διάσωσης, μετά την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει τη συνεργασία με την Ε.Ε. στρεφόμενο προς τη Ρωσία.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet