Σοκάρει η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη
Κόσμος

Σοκάρει η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

«Σοκαριστική» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

«Ήρθα στην Υεμένη για να καταλάβω καλύτερα την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβανομένης της ραγδαίας εξέλιξης της επιδημίας χολέρας, της τεράστιας έλλειψης τροφίμων και του κύματος εκτοπισμών πληθυσμών και ήταν σοκαριστικό να διαπιστώνω την επίπτωση (στον πληθυσμό) ενός πολέμου που προκάλεσαν οι άνθρωποι», δήλωσε στη Σαναά ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μαρκ Λόουκοκ, έπειτα από μια επίσκεψη στην Υεμένη.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται από το 2014 δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Σαναά, και αντάρτες Χούτι που φέρεται να υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με στρατιωτικές δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.650 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι.

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του πολέμου, ανέφερε τη Δευτέρα το Ocha. Είναι τα άμεσα θύματα της χειρότερης διατροφικής κρίσης στον κόσμο, μιας χωρίς προηγούμενο επιδημίας χολέρας και της απουσίας πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την οργάνωση.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Υεμένη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, ο Λόουκοκ είχε συναντήσεις στο Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης όπου έχει εγκατασταθεί η κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Είχε επισκεφθεί επίσης πολλές περιοχές της χώρας και νοσοκομεία και είχε συναντηθεί με εργαζομένους στον τομέα της υγείας που παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες.

Είπε ότι ζήτησε από τους αξιωματούχους στο Άντεν και στη Σαναά να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει σε όσους την έχουν ανάγκη και κάλεσε για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά -που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι- για εμπορικές και ανθρωπιστικές πτήσεις.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet