Σοκάρει η αντίδραση μερικών “Ευρωπαίων”  απέναντι στους πρόσφυγες
Κόσμος

Σοκάρει η αντίδραση μερικών “Ευρωπαίων” απέναντι στους πρόσφυγες

Δακρυγόνα, ξύλο και τεθωρακισμένα περίμεναν τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική των «κλειστών συνόρων», μόνο που η πράξη αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι η θεωρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές στα σερβοουγγρικά σύνορα. Η Ουγγαρία επιμένει ότι ότι τα σύνορα κλείνουν εντελώς για τις επόμενες 30 ημέρες, ωστόσο όλο και περισσότεροι είναι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν.

Σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία -επτά από τα οκτώ- έκλεισε και η Κροατία, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της. Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία προς τα δυτικά.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο της Τετάρτης, στην οποία το Βερολίνο προειδοποιεί ότι θα κρατήσει σκληρή στάση υπέρ ανακατανομής -εγείροντας ακόμη και την απειλή της επιβολής της απόφασης διά της πλειοψηφικής αρχής.

Στην Κροατία, οι επιπτώσεις από το «διπλό κλείσιμο» (με τους ελέγχους της Σλοβενίας) είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές ήδη από τη νύχτα της Πέμπτης, με εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν μείνει αποκλεισμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ, αμέσως μετά τα σύνορα με τη Σερβία, για να περάσουν στη συνέχεια τη νύχτα στις γραμμές.

Ούτε από το Τοβάρνικ δεν έλειψε η ένταση όταν η αστυνομία προσπάθησε να επιβιβάσει πρόσφυγες σε λεωφορεία που θα τους πήγαιναν σε κέντρο στο Ζάγκρεμπ, με γυναίκες να αντιστέκονται φωνάζοντας στις ράγες και παιδιά να κλαίνε.

Η Σλοβενία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, είχε λίγο νωρίτερα αναστείλει τις σιδηδρομικές συγκοινωνίες. Η απόφαση ελήφθη μετά το σταμάτημα ενός τρένου στον σταθμό της Ντομπόβα, στο οποίο επέβαιναν 150 πρόσφυγες, τους οποίους η Σλοβενία έστειλε πίσω στην Κροατία.

Επίσης, η σλοβενική πλευρά ενίσχυσε τη φύλαξη στα σύνορά της με περισσότερες δυνάμεις και ελικόπτερα.

Από τα συνοριακά περάσματα της Κροατίας με τη Σερβία, το πρωί της Παρασκευής η κίνηση διεξαγόταν μόνο σε εκείνο στο βασικό άξονα Βελιγραδρίου-Ζάγκρεμπ.

Το κλείσιμο των κροατικών περασμάτων ισχύει «μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η αστυνομία του Ζάγκρεμπ, χωρίς να δίνει χρονικό ορίζοντα. Κατά τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα στην κροατική πρωτεύουσα, αρκετοί έχουν διαχυθεί στην επαρχία της Κροατίας προσπαθώντας, μέσα από χωράφια, να περάσουν στη Σλοβενία.

Παράλληλα, και η Ουγγαρία αρχίζει να ανεβάζει την «επιφυλακή» της προς τη κροατική πλευρά μετά το σφράγισμα των συνόρων της με τη Σερβία, θέλοντας να αποφύγει πρόσφυγες που θα «παρακάμψουν» τον φράχτη μέσω Κροατίας. Η Βουδαπέστη έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιφέρειες στη μεθόριο με την Κροατία, μέτρο ανάλογο εκείνου που είχε προηγηθεί στη μεθόριο με τη Σερβία πριν την ανάπτυξη ισχυρότερων δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet