Σοκαριστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω καραντίνας
Κόσμος

Σοκαριστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω καραντίνας

Τα περιοριστικά μέτρα, το απαγορευτικό, η καραντίνα -η ουσία δεν αλλάζει όπως και να ονοματιστεί η κατάσταση- αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού χτυπά τους πολίτες της ηπείρου.

Έξι, περίπου, μήνες μετά από το πρώτο lockdown, οι κοινωνίες, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να βρουν ξανά τον καθημερινό τους ρυθμό, να επιστρέψουν σε μία (ας πούμε…) κανονικότητα. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες που διεξήχθησαν για την καραντίνα της περασμένης Άνοιξης, με τα αποτελέσματα τους να είναι σοκαριστικά. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς αντέδρασαν οι οικογένειες.

Ο μεγάλος φόβος για τους ειδικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, έχει «πρόσωπο» και όνομα. Ενδοοικογενειακή βία. Η οποία μάλιστα στις μέρες της καραντίνας, αλλά και μετά από αυτή, «χτυπάει» όλο και περισσότερο.

Η Βρετανία βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε ένα νέο lockdown και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για τα παιδιά και ειδικά τα μωρά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ofsted -της κυβερνητικής υπηρεσίας που έχει στην εποπτεία της μεταξύ άλλων και την φροντίδα των παιδιών- είναι ανησυχητικά. Όπως σημειώνεται τους μήνες που ακολούθησαν το πρώτο lockdown υπήρξε αύξηση της τάξης του 20% στα βρέφη που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.

Ένα «τοξικό μείγμα»

«Ένα “τοξικό μείγμα” φτώχειας, απομόνωσης και ψυχικών ασθενειών βρίσκεται πίσω από την αύξηση των περιστατικών μεταξύ του Απριλίου και του Οκτωβρίου» ανέφερε η επιθεωρήτρια της επιτροπής Αμάντα Σπίλμαν. Σημειώνοντας παράλληλα ότι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους περιορισμούς, ήταν δύσκολη η επίσκεψη των κοινωνικών λειτουργών στα σπίτια.

Σε αυτή την περίοδο το Ofsted δέχθηκε περισσότερες από 300 ειδοποιήσεις για πολύ σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τα σοκαριστικά στοιχεία συνεχίζονται. Τα δύο πέμπτα από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν νήπια!

Μεταξύ των 64 μωρών που δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν στη Βρετανία, κατά την περίοδο αυτή, κατέληξαν από τα τραύματά τους.

«Τα μωρά δεν μπορούν να ειδοποιήσουν ή να πουν σε κάποιον ότι υπάρχει πρόβλημα. Η κακοποίηση γίνεται γνωστή μόνο όταν υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή πλέον είναι πολύ αργά» είπε η κ. Σπίλμαν.

Παράλληλα, πέρα από τις κακοποιήσεις, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι θάνατοι βρεφών μέσα στα σπίτια. Και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, καθώς είχαν να κάνουν με τις μη ασφαλείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ο λόγος που αυξήθηκαν τα περιστατικά

Εκείνο που πρέπει να χαρτογραφήσει η επιτροπή είναι οι αιτίες που οδήγησαν στα τραγικά περιστατικά που αναφέραμε νωρίτερα. 

«Οι αυστηροί περιορισμοί έχουν αυξήσει τις εντάσεις, ειδικά στις προβληματικές οικογένειες. Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, η απομόνωση έχουν δημιουργήσει επιπλέον πίεση στις οικογένειες που ήδη είχαν προβλήματα» σημειώνει η επιθεωρητής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η αύξηση των περιστατικών της ενδοοικογενεριακής βίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα της πανδημίας».

Πηγή: reader.gr, με πληροφορίες από τον independent

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet