Στα πρόθυρα «ψυχρού πολέμου» Μόσχα και Λονδίνο για τον πράκτορα Σκριπάλ
Κόσμος

Στα πρόθυρα «ψυχρού πολέμου» Μόσχα και Λονδίνο για τον πράκτορα Σκριπάλ

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, που βρέθηκαν την Κυριακή 4 Μαρτίου σε εμπορικό κέντρο στο Σόλσμπερι, φαίνεται ότι οδηγεί τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζας Μέι, ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το «ατύχημα», η κρίση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται ότι μεγαλώνει.

Τα ρωσικά μέσα αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα στην επιδείνωση των σχέσεων Βρετανίας – Ρωσίας, αναφερόμενα στο τελεσίγραφο της Μέι για «αληθοφανή εξήγηση» από τη ρωσική πλευρά μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διαφορετικά το Λονδίνο θα εκλάβει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σκριπάλ ως «παράνομη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας στρατιωτικής δύναμης κατά της Βρετανίας».

«Η δήλωση της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ήχησε ως τελεσίγραφο προς τη Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιον βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του» δηλώνει στην εφημερίδα Kommersant ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Ανατόλι Ανταμίσιν, ο οποίος είπε επίσης ότι «γενικά η υπόθεση Σκριπάλ, η οποία εξελίσσεται στον μέγιστο βαθμό αρνητικά, μπορεί να μετατρέψει το Λονδίνο στον πιο σκληρό αντίπαλο της Μόσχας στη Δύση, ρόλο τον οποίο παίζουν προς το παρόν οι ΗΠΑ». Ο Ανταμίσιν έκανε μάλιστα τη πρόβλεψη ότι «όλα δείχνουν ότι οι Άγγλοι θα είναι οι τελευταίοι στη Δύση που θα θελήσουν να συμφιλιωθούν με τη Ρωσία».

Απάντηση στις απειλές για κυρώσεις ετοιμάζει το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε χθες ότι οι απειλές της Βρετανίας να «στοχοθετήσει» τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές Αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή “κυρώσεων” σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Η βρετανική πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές Αρχές κατά της Ρωσίας» και προσθέτει ότι «αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών Αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».

Η βρετανική αστυνομία δεν κατονομάζει ακόμη κανέναν ύποπτο

Η αστυνομία δεν θα κατονομάσει σ’ αυτό το στάδιο εν δυνάμει υπόπτους, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

«Στο στάδιο αυτό δεν δηλώνουμε ότι μας ενδιαφέρει κάποιος ή ότι έχουμε κάποιον ύποπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νιλ Μπέισου, ανώτερος εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet