Στους δρόμους κατά του διατάγματος Τραμπ
Κόσμος

Στους δρόμους κατά του διατάγματος Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια την Κυριακή για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αεροδρόμια το Σάββατο, καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ.

To διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων, την ώρα που έφταναν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, είπε στο πλήθος ότι το διάταγμα του Τραμπ είναι αντιαμερικανικό και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Καθώς το πλήθος περνούσε την καναδική πρεσβεία, καθ’ οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν, «Χέι, χέι, χο, χο, θα’ θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό». Ήταν μια αναφορά στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σε Τweet το Σάββατο επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες.

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε του διατάγματος, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες. «Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτή δεν αποτελεί μουσουλμανική απαγόρευση, όπως αναφέρουν παραπλανητικά τα ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με θρησκεία -έχει σχέση με τρομοκρατία και με το να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή» είπε.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος περίπου αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε και στο JFK στη Νέα Υόρκη, όπου ανήσυχα μέλη οικογενειών περίμεναν συγγενείς που είχαν βρεθεί υπό κράτηση για ώρες μετά από πτήσεις από χώρες που επηρεάζονται από την προεδρική διαταγή.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα Tom Bradley του αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κόπλεϊ Σκουέρ στη Βοστόνη για να ακούσουν ομιλητές όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, δημόσια επικριτής του Τραμπ και ηγέτης του φιλελεύθερου τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο Χιούστον, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει από επισκέπτες για το πρωτάθλημα Super Bowl την ερχόμενη Κυριακή, περίπου 500 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet