Στους 30 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Λονδίνο
Κόσμος

Στους 30 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Λονδίνο

Τους 30 έχουν φτάσει οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την πυρκαγιά σε πύργο του Λονδίνου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία της πόλης, προειδοποιώντας όμως ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η βρετανική αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοούμενων ενοίκων. Όπως αναφέρει το BBC, ο αριθμός των αγνοουμένων θα μπορούσε να φτάνει τους 76.

«Γνωρίζουμε πως τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πυρκαγιά», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Στιούαρτ Κάντι.

Στο μεταξύ, η πυρκαγιά στην πολυώροφη πολυκατοικία Γκρένφελ κατασβέστηκε πλήρως.

Η αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού.

Ο Κάντι πρόσθεσε πως 24 άνθρωποι παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο και 12 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Η έρευνα θα διερευνήσει τη διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων», είπε.

Τους πληγέντες επισκέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συναντήθηκαν με τους πληγέντες.

Η βασίλισσα συναντήθηκε με ντόπιους καθ’ οδόν προς το Αθλητικό Κέντρο Ουεστγουέι, που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταφύγιο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη τα ξημερώματα και μετέτρεψε σε στάχτες το κτήριο των 24 ορόφων με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων.

Καθώς η ίδια και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αποχωρούσαν από το κέντρο, περίπου 40 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τους υποδέχθηκαν με επευφημίες, ωστόσο δεν έλειψαν και οι κραυγές αγωνίας για βοήθεια.

Ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν ένας άνδρας που κρατούσε μια αφίσα με τη φωτογραφία ενός αγνοούμενου. Φώναξε ότι ήθελε να μιλήσει στη βασίλισσα σχετικά με τα παιδιά που χάθηκαν. Η Ελισάβετ χαιρέτισε το πλήθος και κοντοστάθηκε προτού μπει στο αυτοκίνητό της.

Κάποιοι συνέχισαν να φωνάζουν απεγνωσμένα με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ να στραφεί προς το μέρος τους και να απαντήσει: «Θα επιστρέψω, θα επιστρέψω».

Εντός του αθλητικού κέντρου, όπου γίνεται συντονισμός των επιχειρήσεων για προσφορά βοήθειας ενώ έχουν μεταφερθεί και άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά, η βασίλισσα και ο πρίγκιπας συνομίλησαν με εθελοντές και μέλη των ομάδων διάσωσης.

Η φωτιά στο πολυώροφο κτήριο στο δυτικό Λονδίνο έκαιγε για ώρες και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο επίσημος απολογισμός των 30 νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

«Είναι από τα φοβερότερα πράγματα που έχω δει ποτέ», είπε ο Ουίλιαμ σε έναν εθελοντή.

Οργή για τη στάση της Μέι

Καθώς το σοκ από τη φονική πυρκαγιά στον πύργο του Λονδίνου μετατρέπεται σε οργή, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων για την απόφασή της να μην συναντήσει επιζώντες κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας, την ώρα που πασχίζει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων μετά το χαμένο της εκλογικό στοίχημα, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η Μέι υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της πυρκαγιάς που αφήνει πίσω της 17 διαπιστωμένους νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους, εκφράζοντας τη θλίψη της αφού συναντήθηκε με μέλη των υπηρεσιών πυρόσβεσης και αρωγής.

Όμως, αντίθετα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, η Μέι απέφυγε να συναντηθεί με κατοίκους και διασωθέντες, προκαλώντας τις επικρίσεις του κοινού, των μέσων ενημέρωσης και του Συντηρητικού Κόμματος.

«Ήθελε μία απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση στην οποία δεν έδειξε την ανθρωπιά της», δήλωσε στο BBC ο πρώην υπουργός των Τόρις Μάικλ Πορτίλο. «Όφειλε να βρίσκεται εκεί με τους κατοίκους. Πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να δεχθεί τα συναισθήματα των ανθρώπων και να μην είναι τόσο φοβισμένος με τους ανθρώπους».

Μετά από την κατακραυγή με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η Μέι, ανακοινώθηκε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επισκεφθεί τελικά την Παρασκευή τους τραυματίες.

Σήμερα, οι βρετανικές εφημερίδες ενισχύουν τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση, προβάλλοντας σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για τις συνθήκες της καταστροφής και αναφερόμενες στα εύφλεκτα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτηρίου και οδήγησαν στην αστραπιαία επέκταση της φωτιάς.

«Τρία θανάσιμα ερωτήματα», είναι ο τίτλος της Daily Mail, η οποία υποστήριξε τους συντηρητικούς της Μέι στις εκλογές, αλλά διαπιστώνει ότι οι υπουργοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ενοχλητικά ερωτήματα για την καταστροφή.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet