«Στοχοποιεί» και τη Γαλλία για τους Κούρδους η Τουρκία
Κόσμος

«Στοχοποιεί» και τη Γαλλία για τους Κούρδους η Τουρκία

Η Τουρκία προειδοποιεί τη Γαλλία ότι θα «στοχοποιηθεί» λόγω της στήριξής της σε Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία. «Ελπίζουμε η Γαλλία να μην έρθει σε εμάς για βοήθεια όταν οι τρομοκράτες που θα φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ θα γεμίσουν τη χώρα της, αφού ενθαρρύνθηκαν από την πολιτική της».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μάλιστα λόγο για «εντελώς λανθασμένη γαλλική προσέγγιση» στη Συρία, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε έντονη συνομιλία για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο ότι μια γαλλική προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η περιφέρεια βόρεια της Συρίας, που ελέγχεται από φιλοκουρδικές δυνάμεις, μπορεί να μετατρέψει τη Γαλλία σε τουρκικό στόχο.

Το «χάσμα» στις σχέσεις με τη Γαλλία είναι το τελευταίο μεταξύ του Ερντογάν και των δυτικών του συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία άλλωστε έχει σταθερά παράπονα από τη στήριξη των ΗΠΑ προς τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ενώ το 2017 Τούρκοι αξιωματούχοι παρομοίωσαν γερμανικές και ολλανδικές αρχές με τους ναζί, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων υπέρ του Ερντογάν.

«Όσοι συνεργάζονται ή δείχνουν αλληλεγγύη σε τρομοκρατικές ομάδες εναντίον της Τουρκίας θα μπαίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στο στόχαστρο της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Μπόζνταγκ, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης. «Ελπίζουμε η Γαλλία να μην κάνει ένα τέτοια παράλογο βήμα».

Ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων την Πέμπτη, ενώ δεσμεύθηκε ενώπιόν του για γαλλική στήριξη στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet