Στο Μάλι κατέπεσε το αλγερινό αεροσκάφος
Κόσμος

Στο Μάλι κατέπεσε το αλγερινό αεροσκάφος

Νότια της πόλης Γκάο του Μάλι, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της Air Algerie, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας. Ένας ξένος διπλωμάτης και ένας τοπικός αξιωματούχος στην κοντινή πόλη Γκόσι επιβεβαίωσαν ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017, που πετούσε από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι, έχουν βρεθεί.

Αλλά και το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου MD83 εντοπίστηκαν «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο», προσθέτοντας ότι «το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί, παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται».

Όπως ανακοινώθηκε παράλληλα από τα Ηλύσια Πεδία, γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα έχει σταλεί για να περιφρουρήσει την περιοχή και για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων την αλληλεγγύη του, ενώ αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει νέου συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγιέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ΄ αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.

Το αεροσκάφος της Air Algerie συνετρίβη την Πέμπτη και ενώ εκτελούσε πτήση από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο, προς το Αλγέρι. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του. Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 116 άνθρωποι, 110 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαιναν 50 Γάλλοι (μεταξύ των οποίων μια επταμελής οικογένεια), 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί (μεταξύ τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας) τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ ερευνώνται οι εθνικότητες τριών ακόμη ανθρώπων.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε από την Αβάνα «ένα σόου των μέσων ενημέρωσης» γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.

Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος «δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας».

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Μαλί, στο σημείο της συντριβής θα μεταβεί την Παρασκευή ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet