Στο Παρίσι θα «παιχτεί» η τύχη της Ουκρανίας
Κόσμος

Στο Παρίσι θα «παιχτεί» η τύχη της Ουκρανίας

Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση των δύο υπυργών, όπως μεταδίδει το BBC, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της προγραμματισμένης εδώ και καιρό συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι, θα υπάρξει συνάντηση και ανάμεσα στον Τζον Κέρι, τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντέσιτσα στην οποία επίσης θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό ΥΠ.ΕΞ., ενώ πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνάντηση Φαμπιούς-Λαβρόφ.

Σ. Λαβρόφ: «Κλειδί» η συμφωνία του Φεβρουαρίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ότι μια συμφωνία με την μεσολάβηση της Ε.Ε. που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

Μίλησαν Ομπάμα – Μέρκελ

Μια δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας συζήτησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη 4 Μαρτίου, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η εν λόγω λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «έπεσε» στο τραπέζι από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, το περασμένο Σάββατο 1 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προτείνουν απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων.

Ο κ. Μ. Ομπάμα συζήτησε επίσης με την κ. Α. Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Επεσήμανε ακόμη τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η κ. Α. Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.

Κίνα: Να πιέσει η Ρωσία για πολιτική λύση

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, εκφράζοντας την άποψη ότι η Μόσχα μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι «η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία.

Η Τουρκία… παίζει μπάλα στο Ουκρανικό

Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία συζήτησαν τηλεφωνικά την Τρίτη 4 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

«Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι, παρά τις επιθετικές ενέργειες των ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων του Μαϊντάν, στην Κριμαία θα γίνει κατορθωτό να διασφαλιστεί η διεθνική και διαθρησκευτική ειρήνη και ηρεμία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με την αναφορά στην Μαϊντάν η Μόσχα αναφέρεται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των διαδηλώσεων εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι Β. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές επαφές, με πιο πρόσφατη την τηλεφωνική επικοινωνία των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γκριγκόρι Καράσιν και Φεριντούν Σινιρλίογλου αντιστοίχως.

Επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα συμφωνηθέντα την 19η Απριλίου 1783 για την Κριμαία μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας υπό την Αικατερίνη Β΄ η χερσόνησος τίθεται υπό ρωσική διοίκηση και δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη, διαφορετικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν δικαιώματα επί της κυριαρχίας στην Κριμαία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή τους διαδόχους της.

Έκκληση από την Τιμοσένκο

ΤιμοσένκοΗ πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε χθες 4 Μαρτίου τις δυτικές δυνάμεις να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επαρκούν· νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβληθούν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις. Ειδικά αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», είπε η Τιμοσένκο σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.

Η Τιμοσένκο επανέλαβε εξάλλου το αίτημα προς τη Δύση να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ειδικά για την Κριμαία. «Ζητώ από τη Δύση να παρέμβει σθεναρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία (. . .) η χώρα μου είναι αδύναμη απέναντι στη Ρωσία».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet