Στρατιωτική παρέλαση – επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα
Κόσμος

Στρατιωτική παρέλαση – επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα

Περίπου 13.000 στρατιώτες και 200 στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων έλαβαν μέρος στην 70ή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγιάνγκ, μία ημέρα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια «στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Ο Κιμ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτάχυνσης των προγραμμάτων της απομονωμένης χώρας του στα πυρηνικά όπλα και στους βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, ενώπιον ενός ενθουσιώδους ακροατηρίου: «Μπορέσαμε να επιδείξουμε σ’ όλον τον πλανήτη τη θέση μας ως στρατιωτικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης».

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ για την επέτειο της ίδρυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας πραγματοποιούνταν για 40 χρόνια, κάθε Απρίλιο. Ωστόσο, τα κρατικά μέσα της χώρας είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2018 ότι η ημέρα διεξαγωγής της παρέλασης άλλαξε για την 8η Φεβρουαρίου.

Επίσης οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας την Παρασκευή, με την παρουσία της Κιμ Γιο Τζονγκ, αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου να παρελαύνουν υπό μία σημαία, στη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Την τελετή έναρξης των αγώνων θα παρακολουθήσει και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα αξιοποιήσει τον ισχυρό συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να προβάλλει τις επιδιώξεις του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε ότι δεν έχει κάποια πρόθεση για την πραγματοποίηση συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική παρέλαση δεν θα επηρεάσει τη «δυναμική» των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Λι Χι Μπεόμ πρόσθεσε ότι οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας (UN Olympic Truce Resolution) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η εφαρμογή της εκεχειρίας αρχίζει επτά ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και λήγει την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet