Στρατός και αστυνομία φρουρούν τη Βιέννη
zougla.gr
Κόσμος

Στρατός και αστυνομία φρουρούν τη Βιέννη

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βιέννης, με στόχο τη συναγωγή αλλά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, προκαλεί οργή και θλίψη σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, να αναλάβει ο στρατός τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, γίνεται προκειμένου η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Οι πολίτες τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι… βρήκαν καταφύγιο στα σπίτια τους εκεί όπου τους παρέπεμψε ο ίδιο ο καγκελάριος να κρυφτούν για την ασφάλειά τους.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών είναι τέσσερα άτομα, αν και οι πρώτες πληροφορίες από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά θύματα. Η πληροφορία ότι υπάρχουν όμηροι δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης «υπάρχουν πολλοί ύποπτοι για αυτή την επίθεση» στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας, που σήμερα είναι «απαγορευμένη ζώνη» για τους πολίτες καθώς αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας 2/11 αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση… Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νίχαμερ, περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Τα αυστριακά μέσα κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε ότι οι δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη. Ωστόσο, η πληροφορία αυτήν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η εφημερίδα «Kronen Zeitung» έκανε λόγο για έναν άνδρα ο οποίος ανατινάχθηκε αμέσως μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης. Στο ίδιο άρθρο της η εφημερίδα κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς από την επίθεση.

Έχει γίνει γνωστό ότι 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη ωστόσο, η κατάσταση της υγείας τους.

Ξεφεύγει ένας δράστης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «η νύχτα ήταν δύσκολη… έχει ξεφύγει ένας δράστης, ωστόσο οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του». Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρίας, Φραντς Ρουφ, ανακοίνωσε ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συναγερμό είναι και η Τσεχία, καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι’ αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους. 

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet