Στρατό στα σύνορά της κατά των προσφύγων αναπτύσσει η Ουγγαρία
Κόσμος

Στρατό στα σύνορά της κατά των προσφύγων αναπτύσσει η Ουγγαρία

Ανάμεσα σε εθνικιστές κορόνες και προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη «απειλείται» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η κυβέρνηση Όρμπαν πέρασε, με τη στήριξη της ακροδεξιάς, στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας. Δίδεται μάλιστα το «πράσινο φως» στις στρατιωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι στρατιώτες μπορούν να εκτελούν πολλά από τα καθήκοντα της αστυνομίας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας και η κράτηση υπόπτων.

Αν και οι στρατιώτες θα φέρουν όπλα, Ούγγροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χρήση βίας θα είναι η τελευταία επιλογή. «Δεν μπορείς να απαντήσεις σε ένα χαστούκι με ρουκέτα» είπε ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας, Ιστβαν Σίμιτσκο.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, το οποίο ζητούσε ακόμη σκληρότερα μέτρα, στήριξη το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στην ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο πέρασε με 151 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά και 27 αποχές στο Κοινοβούλιο των 199 εδρών.

Πριν την ψηφοφορία, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η συνδρομή του στρατού θα εγγυηθεί ότι η Ουγγαρία μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, από όπου εισέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες καθ΄  οδόν προς τη Γερμανία και άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης.

«Απειλούνται τα σύνορα, η ζωή μας που βασίζεται στον σεβασμό των νόμων και ολόκληρη η Ευρώπη -μας κατακλύζουν» είπε ο Όρμπαν, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο υποδοχής προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων που εισηγούνται οι Βρυξέλλες δεν αποτελεί «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», καθώς τα σύνορα πρέπει πρώτα να προστατευθούν και να διακοπεί η εισροή μεταναστών.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν» επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα» σημείωσε «δείχνοντας» ξανά Γερμανία.

Η Βουδαπέστη έχει ξεσηκώσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της καθ΄ οδόν προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Όρμπαν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη, με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων, έχουν εκτυλιχθεί στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει σηκώσει έναν φράχτη 175 χλμ. στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet