Συγνώμη Ομπάμα προς Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου
Κόσμος

Συγνώμη Ομπάμα προς Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από την Τζοάνα Λιού, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε στη Λιού ότι η αμερικανική έρευνα για το συμβάν θα «παράσχει έναν διαφανή, λεπτομερή και αντικειμενικό απολογισμό των γεγονότων και των περιστάσεων γύρω από το συμβάν. Και ότι, εάν είναι απαραίτητο, ο πρόεδρος θα εφαρμόσει αλλαγές, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν στο μέλλον τραγωδίες σαν αυτή».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν οτιδήποτε άλλο από ένα «τρομερό, τραγικό δυστύχημα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η συμπεριφορά των ατόμων που εμπλέκονταν στην επιχείρηση, καθώς και οι κανόνες της εμπλοκής, θα εξεταστούν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τηλεφώνησε και στον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους ασθενών και μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Νωρίτερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση, ζητώντας παράλληλα την ενεργοποίηση πρόβλεψης της Συνθήκης της Γενεύης για σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα ρίξει φως στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ.

Την Τρίτη, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, ο Αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, είχε κάνει λόγο για «λάθος» και είχε πει πως οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αμερικανική επιδρομή στην Κουντούζ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet