Συλλήψεις υπόπτων για τζιχαντιστική τρομοκρατία σε Βέλγιο και Γαλλία
Κόσμος

Συλλήψεις υπόπτων για τζιχαντιστική τρομοκρατία σε Βέλγιο και Γαλλία

Πέντε άτομα, τέσσερα στο Άντερλεχτ του Βελγίου και ένα στη Λιλ της Γαλλίας, τέθηκαν υπό κράτηση από ομάδες της αντιτρομοκρατικής των δύο χωρών, θεωρώντας τους υπόπτους για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική ομάδα Kamikazes Riders.

Στο Βέλγιο βρέθηκαν και όπλα, ενώ ο συλληφθείς στην γαλλική Λιλ φέρεται να σχεδίαζε «βίαιη ενέργεια».

Η βελγική εισαγγελία, διά του εκπροσώπου της Ερίκ βαν ντερ Σιπτ, ανέφερε πως θεωρεί ότι οι τέσσερις ύποπτοι στο Άντερλεχτ έχουν «άμεση διασύνδεση» με την ομάδα των Kamikazes Riders.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, σχετίζονται με δύο άνδρες που είχαν συλληφθεί πριν την Πρωτοχρονιά του 2016, εορτασμοί για την οποία είχαν ακυρωθεί λόγω των φόβων για επίθεση.

Όσον αφορά τη σύλληψη στη Λιλ (στη γαλλική πλευρά των γαλλοβελγικών συνόρων), πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζουν επίσης πως υπάρχει διασύνδεση με την ίδια ομάδα.

Πρόκειται, υποστήριξε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, για έναν 42χρονο.

Η ομάδα Kamikazes Riders σχηματίστηκε το 2003 στα προάστια των Βρυξελλών και θεωρείται ύποπτη για σχέση με επιθέσεις που αποτράπηκαν στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2015. Τον Οκτώβριο του 2016, δύο μέλη της οργάνωσης αυτής καταδικάστηκαν για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» που συνδέεται με το τζιχαντιστικό κίνημα.

Η σύλληψη στα τέλη του 2015 των δύο ανδρών, του 30χρονου Σαΐντ Σαουτί, που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και του 27χρονου Μοχαμέντ Καραΐ, που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, είχε αναστατώσει το Βέλγιο.

Οι δύο άνδρες θεωρούνταν τότε ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης παρόμοιας με τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, στις οποίες 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet