Συναγερμός στο Βέλγιο υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης
Κόσμος

Συναγερμός στο Βέλγιο υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί το Βέλγιο υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι. Το μετρό στις Βρυξέλλες έκλεισε, ενώ συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, καθώς υπάρχουν «αρκετά ακριβείς πληροφορίες» για τον κίνδυνο επίθεσης.

«Καλούμε τον λαό να μην πανικοβληθεί και να μείνει ήρεμος. Έχουμε λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς, προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Eμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης. Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

Μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς, η υπηρεσία ασφαλείας του Βελγίου αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4.

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρα, όπως εμπορικά κέντρα, συναυλίες, εκδηλώσεις ή σταθμούς.

Όλοι οι σταθμοί του Μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib).

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό 5 θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο» ανακοίνωσε η Stib.

Επιπλέον πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών δύο συναυλίες του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκαν σήμερα λόγω των τρομοκρατικών απειλών. Τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά όπως και πολλά μουσεία και κινηματογράφοι.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την πλευρά του καθησυχάζει τους επιβάτες ότι «μπορούν να ταξιδέψουν» χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Αεροδρόμιο – προσβάσιμο» διευκρινίζεται σε μήνυμα στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter του αεροδρομίου.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αύριο το απόγευμα με τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet