Συντριβή αεροσκάφους στο Σινά: Πυκνώνουν οι υποψίες για βόμβα
Κόσμος

Συντριβή αεροσκάφους στο Σινά: Πυκνώνουν οι υποψίες για βόμβα

Καθώς ανεβαίνει στη «λίστα» των σεναρίων για τη συντριβή στο Σινά το ενδεχόμενο βόμβας, το Λονδίνο καθηλώνει βρετανικά αεροσκάφη στην περιοχή, αλλά η Ρωσία επιμένει ότι κάθε εκτίμηση για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφου είναι μόνο «εικασίες, στην παρούσα φάση». Κατά τον βρετανό ΥΠΕΞ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ISIS.

Ενδεικτική του κλίματος γύρω από την υπόθεση όμως είναι αναφορά Ρώσου γερουσιαστή, που κατηγόρησε το Λονδίνο για «πολιτική σκοπιμότητα» πίσω από την καθήλωση των αεροσκαφών, δείχνοντας στο Συριακό.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμποντ, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα πίσω από τη συντριβή να βρίσκονται ένοπλοι που συνδέονται με την ISIS. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουν ρόλο τζιχαντιστές, ο Χάμοντ ανέφερε, μιλώντας στο Sky News: «Η ISIS στο Σινά διεκδίκησε την ευθύνη για τη συντριβή αμέσως αφού έπεσε το αεροσκάφος». «Εξετάζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού, και καταλήξαμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα» είπε ο Χάμοντ.

Το Λονδίνο ανέφερε ότι από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ δεν θα εκτελεστούν βρετανικές πτήσεις μέχρι να διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασφαλές. Η απομάκρυνση Βρετανών τουριστών από το θέρετρο αναμένεται να γίνει αύριο, σύμφωνα με το Λονδίνο. Συνολικά, βρίσκονται περίπου 20.000 στο θέρετρο της χερσονήσου του Σινά.

Ρωσία: «Κάθε θεωρία είναι προς τα παρόν μόνο εικασία»

Η ρωσική πλευρά προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι μέχρι να υπάρξουν στοιχεία από την έρευνα, κάθε σενάριο παραμένει ακόμη εκτίμηση. «Κάθε θεωρία για την υπόθεση είναι στην παρούσα φάση μόνο εικασία» ανέφερε το πρωί της Πέμπτης το Κρεμλίνο. «Δεν υπάρχει ακόμη βάση για να καταλήξουμε στα αίτια της συντριβής, πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα των ερευνητών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αντληθούν συμπεράσματα.

Δείχνοντας ωστόσο πόσο ευαίσθητη είναι η υπόθεση, Ρώσος γερουσιαστής κατηγόρησε το Λονδίνο για «πολιτική σκοπιμότητα» στην απόφασή του για τις πτήσεις. «Υπάρχει γεωπολιτική αντίθεση στις πράξεις της Ρωσίας στη Συρία» είπε ο γερουσιαστής Κονσταντίν Κοζάτσεφ, σχετικά με τη βρετανική απόφαση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet