Τουρκικές απειλές για τους υδρογονάνθρακες: «Μέρος του οικοπέδου 7 μας ανήκει»
Κόσμος

Τουρκικές απειλές για τους υδρογονάνθρακες: «Μέρος του οικοπέδου 7 μας ανήκει»

Απειλητικές δηλώσεις μέσω ανακοίνωσης του έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο 7.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απείλησε ότι, «η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει σε μία καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει παράνομες έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα στις νόμιμα οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές της».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, «έπεσαν» οι υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ εντός του Οικοπέδου 7.

«Οι ειδήσεις σχετικά με τις υπογραφείσες συμφωνίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου με τη γαλλική Total και την ιταλική εταιρεία ENI για έρευνες υδρογονανθράκων στο αποκαλούμενο τεμάχιο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, την οποία μονομερώς οριοθέτησε η διοίκηση αγνοώντας εντελώς τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο του νησιού, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου να αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας.

»Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει και αναφέρει προς τη διεθνή κοινότητα, ένα τμήμα του αποκαλούμενου τεμαχίου 7 αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει καταγραφεί στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιεί με σαφή μάλιστα τρόπο όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και εταιρείες να μην προβούν σε καμία επιχείρηση στο Οικόπεδο 7.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει σε μία καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει παράνομες έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα στις νόμιμα οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές της και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της.

»Επαναλαμβάνουμε την αυστηρή προειδοποίησή μας ότι οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, που στόχο έχουν το σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατ. Μεσογείου. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πηγών ενέργειας του Νησιού παραμένει στο τραπέζι. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, καταδεικνύει ότι η Νότια Κύπρος επιμένει στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της να παραβλέπει τα ίσα και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τουρκοκυπριακής στις φυσικές πηγές ενέργειας πάνω και γύρω από το Νησί.

»Συμβουλεύουμε για άλλη μία φορά τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην εμπιστεύονται τις άκυρες και παράνομες άδειες που εκδίδει η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά υδρογονάνθρακες μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Πηγή: reader.gr από sigmalive.com

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet