Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καλιφόρνια
Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καλιφόρνια

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε σε ιντερνετικό ραδιόφωνο ότι δύο οπαδοί του πραγματοποίησαν την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

«Δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια» μετέδωσε ο al-Bayan, ο ραδιοφωνικός σταθμός της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το FBI είχε ήδη ανακοινώσει ότι ερευνά την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας». Δεκάδες ήταν και οι αναφορές ότι μία εκ των δραστών φέρεται να είχε αναρτήσει στο Facebook δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, 100χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες.

Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τρομοκρατηθούν, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες μετά το μακελειό.

«Είμαστε Αμερικανοί. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αυτές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δεν θα τρομοκρατηθούμε» είπε στην εβδομαδιαία ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του FBI, η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, είχε προετοιμαστεί λεπτομερώς. Τίποτε ωστόσο δεν δείχνει σ΄ αυτό το στάδιο ότι το ζευγάρι που διέπραξε την επίθεση αποτελούσαν μέρος μιας μεγάλης οργανωμένης ομάδας ή ενός «πυρήνα».

«Είναι απολύτως δυνατό αυτοί οι δύο δράστες να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αν αυτό συνέβη, καθίσταται φανερή η απειλή στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και χρόνια: ο κίνδυνος που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Γνωρίζουμε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ενθαρρύνουν ενεργά, σ΄ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ανθρώπους να διαπράττουν τρομερές ενέργειες, συχνά ως μοναχικοί λύκοι» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν ενωμένοι, κάτι που, όπως είπε, είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση για να «τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν στο Σαν Μπερναρντίνο» και «να στείλουμε ένα μήνυμα» σ΄ αυτούς που θέλουν να τα βάλουν με τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, ότι η τραγωδία στο Σαν Μπερναρντίνο υπενθυμίζει την ανάγκη να καταστεί δυσκολότερο για τους εγκληματίες να αποκτούν όπλα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «παράλογο» το γεγονός ότι σε Αμερικανούς που περιλαμβάνονται στη «λίστα απαγόρευσης πτήσεων» δεν απαγορεύεται να αγοράζουν όπλα.

«Αν είσαι πολύ επικίνδυνος για να επιβιβαστείς σ΄ ένα αεροπλάνο, είσαι εξ ορισμού πολύ επικίνδυνος για να αγοράσεις όπλα» είπε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet