Το καταλανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία
Κόσμος

Το καταλανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία

Ούτε ώρα δεν πρόλαβε να συμπληρώσει η απόφαση της καταλανικής Βουλής για την κήρυξη της ανεξαρτησίας και, παρά τα πανηγύρια στους δρόμους της Βαρκελώνης, η κατάσταση είναι διαφορετική στους διαδρόμους του τοπικού κοινοβουλίου.

Η σύλληψη «κρέμεται» πάνω από τα κεφάλια των βουλευτών που συμμετείχαν στην «παράνομη» κατά τα δικαστήρια ψηφοφορία, ενώ η Γερουσία στη Μαδρίτη ψήφισε τα μέτρα εφαρμογής του άρθρου 155, με 214 ψήφους υπέρ και 47 κατά, που καταργεί όχι την ανεξαρτησία αλλά και τη σχετική αυτονομία της Καταλονίας, «ξηλώνοντας» έτσι την κυβέρνησή της.

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης, μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους ν’ αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Η μισή βουλή ψήφισε την ανεξαρτησία

Νωρίτερα, την ανεξαρτησία της Περιφέρειας κήρυξε η καταλανική Βουλή, έπειτα από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τους Ciudadanos.

Στην καταμέτρηση βρέθηκαν 70 ψήφοι υπέρ της κήρυξης, 10 κατά και 2 λευκά. Ο Ραχόι έχει απειλήσει ανοιχτά κάθε βουλευτή που θα πάρει μέρος σε παράνομη ψηφοφορία με σύλληψη, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ τα εντάλματα είναι ήδη έτοιμα.

Οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χειροκρότησαν και σε στάση προσοχής έψαλλαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Χιλιάδες ήταν οι Καταλανοί που βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Εν τω μεταξύ στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη. Αυτό θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα την απόφαση της Γερουσίας που θα εγκρίνει τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ραχόι: Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σε μια ομιλία με αλλεπάλληλα «πυρά» κατά του ηγέτη της επαρχίας.

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες» σημείωσε.

«Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία» ανέφερε δε, αφήνοντας αιχμές για τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ» και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται(…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται, παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και τον δεύτερο εχθρό, που θέλει ν’ ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει».

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος στη συνεδρίασή της την Παρασκευή. Μετά την ενεργοποίησή του θ’ ανασταλεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, θα καθαιρεθεί η τοπική κυβέρνηση και θα περιοριστούν οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου.

Κανένα σχόλια από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet