«Το μικρό νησί»: Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Guardian» για το «Brexit»
Κόσμος

«Το μικρό νησί»: Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Guardian» για το «Brexit»

«Το μικρό νησί» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «The Guardian» αναφορικά με το «Brexit».

Η εφημερίδα, η οποία εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην Ε.Ε., κυκλοφόρησε σήμερα με άρθρο που φέρει τον τίτλο «Το μικρό νησί».

Στο πρωτοσέλιδό της χαρακτηρίζει το «Brexit» ως «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά», τονίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. μετά από 47 χρόνια.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Το πρωτοσέλιδο του Guardian

Ενθουσιασμός και φόβος από τις βρετανικές εφημερίδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του «Brexit», αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η «Daily Express», μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας. Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολλάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της «Daily Mail», μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του «Brexit». «Στις 11 το βράδυ το περήφανο έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την Ε.Ε., πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».

Οι «Times» δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την Ε.Ε., αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.

«Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», γράφουν οι «Times».

Για τους «Financial Times» «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την Ε.Ε. με ένα μίγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».

«Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η «City AM», μια εφημερίδα που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το «Brexit» να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ. Ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κόμματος του «Brexit», ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.

«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η «Daily Telegraph», δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας, όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του «Brexit».

Η ταμπλόιντ «Daily Mirror» αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού της όχι στο «Brexit», αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Σκοτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.

Η εφημερίδα του Εδιμβούργου «Scotsman» έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η «Daily Record» είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά «Brexit» εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι».

Η αγγλική ταμπλόιντ «Daily Star» επέλεξε να αστειευτεί. «Σήμερα το βράδυ θα είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για το μεγάλο έθνος μας», γράφει. «Ναι, τελειώνει ο στεγνός Ιανουάριος!», ο μήνας χωρίς αλκοόλ, μια πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Βρετανών μετά την κραιπάλη του Δεκεμβρίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet