Το alter ego του Κιμ, ίσως και διάδοχος στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας
EPA/JORGE SILVA / POOL
Κόσμος

Το alter ego του Κιμ, ίσως και διάδοχος στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας

Πολύ λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, η απουσία του επί μέρες και κυρίως από μεγάλα γεγονότα -όπως τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή του κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ– πυροδοτεί πάντα σενάρια πάσης φύσεως για τον ίδιο, το μέλλον της χώρας και τη διάδοχη κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά αν μη τι άλλο τον διάδοχο του Κιμ, παρατηρητές της Πιονγιάνγκ βρίσκονται στο σκοτάδι. Παραταύτα, η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, η Κιμ Γιο Τζονγκ, αποτελεί ίσως την πιο προφανή επιλογή, όχι μόνο γιατί ανήκει στη δυναστεία των Κιμ, αλλά γιατί είναι σε θέση να δημιουργεί από μόνη της πρωτοσέλιδους τίτλους.  

Τον περασμένο μήνα έκανε την πρώτη της δήλωση, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Κορέα «φοβισμένο σκυλί που γαβγίζει», ενώ συνοδεύει σταθερά τον αδελφό της σε όλες τις σημαντικές συνόδους κορυφής.

Φημολογείται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την προσεκτικά κατασκευασμένη δημόσια εικόνα του Κιμ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σε αντάλλαγμα, απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του αδελφού της, ενός ηγέτη ικανού να διατάξει την εκτέλεση του θείου του για φερόμενη προδοσία.

Η δημοσίευση πολιτικών δηλώσεων από την Κιμ Γιονγκ Τζονγκ υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της στο καθεστώς, σύμφωνα με τον Γιούνγκσικ Μπονγκ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Βόρειας Κορέας του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ. «Δηλώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν της επέτρεψε να γράψει και να ανακοινώσει μια οργισμένη δήλωση για τη Νότια Κορέα με τόσο προσωπικό τόνο. Είναι σαφώς έτοιμος να επιτρέψει στην αδερφή του να γίνει το alter ego του», τονίζει ο Γιούνγκσικ Μπονγκ.

Η Γιο Τζονγκ, η οποία θεωρείται ότι είναι τέσσερα χρόνια νεότερη από τον αδερφό της, σπάνια εμφανιζόταν δημοσίως έως το 2010, όταν φωτογραφήθηκε σε μία εκδήλωση. Τον επόμενο χρόνο εμφανιζόταν πλέον τακτικά στο περιβάλλον του πατέρα της Κιμ Γιονγκ Ιλ και φωτογραφήθηκε να πενθεί τον θάνατό του στα τέλη του 2011.

Η πορεία της, ωστόσο, στην καρδιά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ξεκίνησε αναμφισβήτητα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας μαζί με τον αδελφό της, με την οποίο ζούσε σε ιδιωτική κατοικία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. «Ουσιαστικά ήταν σαν να βρίσκονται μαζί σε εξορία, γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Απέκτησαν μία αίσθηση για την κοινή μοίρα τους. Ως αποτέλεσμα, έχει την άνευ όρων εμπιστοσύνη του αδερφού της», υπογραμμίζει ο Μπονγκ.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet