Φοβούνται χτύπημα αλ Κάιντα σε Ευρώπη, ΗΠΑ ή Ισραήλ
Κόσμος

Φοβούνται χτύπημα αλ Κάιντα σε Ευρώπη, ΗΠΑ ή Ισραήλ

Η αλ Κάιντα, φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από την πιο αδίστακτη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να προσπαθήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, προειδοποίησε ο συντονιστής της Ε.Ε. για θέματα αντιτρομοκρατίας.

Με τη διεθνή κοινότητα να είναι επικεντρωμένη στην προέλαση του Ι.Κ. στη Συρία και το Ιράκ, ο Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ της οργάνωσης αυτής και της αλ Κάιντα, η οποία έχει αποκηρύξει το Ισλαμικό Κράτος.

«Είναι πιθανό η αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι» είπε ο ντε Κερσόβ μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι μαχητές της αλ Κάιντα μετακινήθηκαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, όπου δημιούργησαν την ομάδα Χορασάν.

Σημείωσε επίσης ότι φαίνεται πως η ομάδα αυτή σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν και να τους πείσει να χρησιμοποιήσει τα διαβατήριά τους για να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Ντε Κερσόβ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στη Συρία -έχουν ταξιδέψει εκεί ή σκοπεύουν να πάνε για να πολεμήσουν-, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να φέρουν τη βία πίσω στην Ευρώπη όταν επιστρέψουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε., μόλις «ολοκληρωθεί» η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία.

«Το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν προς το παρόν γιατί θέλουν να στείλουν μήνυμα στο PKK ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διαδικασία» είπε.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet