“Φρούριο” η Ουγγαρία για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων
Κόσμος

“Φρούριο” η Ουγγαρία για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων

Το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορά της με τη Σερβία σφράγισε η Ουγγαρία με τον «προσωρινό» φράχτη από συρματόπλεγμα, θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για είσοδο στη χώρα -με έφιππους συνοριοφύλακες και δικαστές «σε επιφυλακή» για ταχύτερες καταδίκες.

Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά- συμπίμπτει με την αδυναμία της Ε.Ε. να καταλήξει προς το παρόν σε συντονισμένη δράση μετά τη σύνοδο των υπoυργών Εσωτερικών «28».

H Σερβία διαμήνυσε, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, ότι δεν θα δεχθεί πρόσφυγες που έχουν ήδη βρεθεί στην Ουγγαρία και επαναπροωθούνται στη Σερβία: «Δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας, από την στιγμή που έχουν πατήσει σε ουγγρικό έδαφος, αναμένουμε να τους διαχειριστεί η Ουγγαρία» είπε.

Tο τελευταίο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας -στις σιδηροδρομικές ράγες τοποθετήθηκε βαγόνι κοντέινερ με συρματόπλεγμα- ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του βασικού φράχτη.

Η νέα νομοθεσία που ισχύει από το πρωί της Τρίτης προβλέπει επίσης τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία. Αρκετοί έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον προσωρινό φράχτη.

Η Βουδαπέστη φαίνεται επίσης να κινείται την Τρίτη σε κήρυξη «κατάστασης κρίσης» λόγω του προσφυγικού -μέτρο που θα επέτρεπε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Σερβία, προηγούμενη χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών που κινούνται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, ήταν εξίσου σκληρές.

«Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία τον στρατό της στα σύνορα» ανέφερε ο Σέρβος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νενάντ Ιβανίσεβιτς στον σερβικό σταθμό Β92.

Σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν, εξετάζεται το στήσιμο κέντρων υποδοχής σε τέσσερις σερβικές πόλεις, καθώς το Βελιγράδι προβλέπει ότι το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων θα παρατείνει τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στη Σερβία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο» είπε ο Βούλιν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet