Φόβοι για νέα Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή
Κόσμος

Φόβοι για νέα Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή

Φόβους γενικευμένης ανάφλεξης και τρίτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή γεννά η κλιμάκωση της βίας σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη. Δεκατριάχρονος και 18χρονος Παλαιστίνιος έπεσαν νεκροί με διαφορά ωρών τη Δευτέρα από ισραηλινές σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την ίδια στιγμή στόχους της Χαμάς στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από ρίψη ρουκετών στην ισραηλινή επικράτεια το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

Ο 13χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Σαντί σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος και δεύτερος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με γιατρούς τοπικού νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν.

Νεκρός είχε πέσει νωρίτερα ο 18χρονος Χουζέιφα Οτμάν Σουλεϊμάν, επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Τουλκαρέμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού της περιοχής.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Χαμάς στην Τουλκαρέμ. Ομάδες εκτόξευαν μολότοφ και πέτρες κατά των στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ, αφού έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Συγκρούσεις, μικρότερης κλίμακας, σημειώθηκαν και στη Ραμάλα. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε σημείο έλεγχου που συνδέει την πόλη με τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ο στρατός απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη έχουν βυθιστεί σε νέο κύκλο βίας τη στιγμή που οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν πλέον στην πιθανότητα ανεξάρτητου κράτους μέσω διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου σε παλαιστινιακές επιθέσεις, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει πως θα υπάρξει «μάχη κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας» και να λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, επιβάλλοντας διήμερη απαγόρευση εισόδου σε Παλαιστινίους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, νεαρός Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι σε έφηβο Ισραηλινό τραυματίζοντάς τον -ο ίδιος έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας. Το Σάββατο ανάλογη επίθεση είχε απολογισμό δύο νεκρούς Ισραηλινούς, ενώ ο Παλαιστίνιος δράστης επίσης σκοτώθηκε στη συνέχεια από σφαίρες της αστυνομίας.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με Παλαιστινίους να πετούν μολότοφ και πέτρες κυρίως στις αραβικές γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, περισσότεροι από 450 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί το τελευταίο διήμερο, είτε από πραγματικές σφαίρες, είτε από πλαστικές σφαίρες του στρατού.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ για «κλιμάκωση».

«Η κυβέρνηση και η ισραηλινή πλευρά έχουν συμφέρον να σύρουν την περιοχή σε έναν κύκλο βίας και προσπαθούν με την κλιμάκωση στην Πλατεία των Τεμενών και τις επιθέσεις των εποίκων να διαφύγουν από τις ευθύνες τους και τη διεθνή απομόνωσή τους» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αμπάς που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ο παλαιστινιακός λαός στοιχίζεται πίσω από τους ηγέτες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την ισραηλινή κατοχή, τα εγκλήματά της και τα εγκλήματα των εποίκων στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο Αμπάς.

Πηγή: in.gr/Ευαγγελία Μπίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet