Χειροπέδες στον «ήρωα» που σταμάτησε την κυβερνοεπίθεση WannaCry
Κόσμος

Χειροπέδες στον «ήρωα» που σταμάτησε την κυβερνοεπίθεση WannaCry

Υπό κράτησε τέθηκε από το αμερικανικό FBI ο 23χρονος Μάρκους Χάτσινς, ερευνητής που κατά γενική ομολογία θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποτροπή της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης WannaCry προ μηνών. Ο Χάτσινς βαρύνεται με κατηγορίες για χάκινγκ σε υπόθεση που δεν σχετίζεται με το WannaCry.

O 23χρονος είχε γίνει γνωστός το Μάιο όταν εντόπισε την «αχίλλειο πτέρνα» που αδρανοποιούσε το WannaCry. Η επίθεση εκείνη είχε χτυπήσει χιλιάδες χρήστες ανά την υφήλιο -από το βρετανικό ΕΣΥ και τους γερμανικούς σιδηροδρόμους μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο- με το κακόβουλο πρόγραμμα να εισβάλει στους υπολογιστές των θυμάτων, κρυπτογραφώντας τα αρχεία τους και ζητώντας λύτρα για να τα αποκρυπτογραφήσει.

Ο Βρετανός Χάτσινς τέθηκε υπό κράτηση, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, στο Λας Βέγκας όπου πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες δύο μεγάλα συνέδρια ερευνητών πληροφορικής -τα οποία προσελκύουν και χάκερ.

Θεωρείται, σύμφωνα με το δικαστήριο του Ουισκόνσιν που εξέδωσε το ένταλμα, ύποπτος για συνέργεια στην υπόθεση ενός ξεχωριστού κακόβουλου προγράμματος, του Kronos, που είχε χρησιμοποιηθεί για κλοπή τραπεζικών στοιχείων και στοιχείων πιστωτικών καρτών.

Το FBI θεωρεί πως η εταιρεία του Χάτσινς, η MalWare Tech, διαφήμιζε, διένειμε και είχε οικονομικά οφέλη από το Kronos. Η φερόμενη δραστηριότητα του ίδιου του Χάτσινς αφορά την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουλίου 2015.

Μαζί με τον Χάτσινς κατηγορείται και δεύτερο άτομο, τα στοιχεία του οποίου ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Το δεύτερο άτομο θεωρείται ότι διαφήμιζε το Kronos στο AlphaBay, το οποίο είναι πλατφόρμα στο λεγόμενο «σκοτεινό Διαδίκτυο» και την οποία είχαν ρίξει στο τέλος Ιουλίου οι υπηρεσίες καταπολέμησης κυβερνοεγκλήματος.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet