Χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
Κόσμος

Χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 εντολή στον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ στόχος της επίθεσης θα είναι στρατιωτικές τοποθεσίες της Χαμάς και ειδικότερα οι σήραγγες που οδηγούν τους τρομοκράτες από τη Γάζα στο Ισραήλ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις του πεζικού, τεθωρακισμένα, σώμα του μηχανικού, πυροβολικό, ενώ θα υπάρχει συνδρομή από την αεροπορία και το ναυτικό.

Από πλευράς Χαμάς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε «Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας απερίσκεπτης πράξης».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Τελ–Αβίβ, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 258. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα, μεταξύ των έξι τελευταίων νεκρών Παλαιστινίων, τέσσερις προέρχονταν από την ίδια οικογένεια του Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Γάζας. Δύο άλλοι βρήκαν τον θάνατο στο Μπέιτ Χανούν, στον βορρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια χωριστών επεισοδίων στην πόλη Ράφα (νότια Λωρίδα της Γάζας). Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, δύο άνδρες σκοτώθηκαν από τα πυρά άρματος μάχης στο Μπέιτ Χανούν, πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα της στη Γάζα, μιλά για το 80% των θυμάτων να είναι άμαχοι.

Περίπου 1.920 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης αντιποίνων στις 8 Ιουλίου. Προς την κατεύθυνση του Ισραήλ έχουν εκτοξευθεί 1.150 ρουκέτες και 311 αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή. Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο».

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας» συμπλήρωσε ο Μπαν Κι-Μουν και έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet