Χωρισμένη στα δύο η γερμανική κοινωνία για τη συμφωνία με την Ελλάδα
Κόσμος

Χωρισμένη στα δύο η γερμανική κοινωνία για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη για το πώς θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα Παρασκευή το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτο καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει την πρόταση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 46%.

Στην ίδια έρευνα, το 85% πιστεύει ότι, παρά το νέο πακέτο βοήθειας, η Ελλάδα θα παραμείνει μακροπρόθεσμα εξαρτημένη από τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 11% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα προχωρήσει προς τα εμπρός.

Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) κερδίζουν μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση (2.7.2015) και φθάνουν στο 41%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 24%, όπως και η Αριστερά (Die Linke), η οποία περιορίζεται στο 9%, με τους Πράσινους να παραμένουν σταθεροί στο 11%, τους Φιλελεύθερους (FDP) να φθάνουν, κερδίζοντας μία μονάδα, στο 6% και τους ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με νέα ηγεσία, να σημειώνουν απώλειες μίας μονάδας και να βρίσκονται στο 4%.

Εν τω μταξύ, με διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές -περίπου 51- φτάνει στο γερμανικό Κοινοβούλιο η έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων του ESM με την Ελλάδα για νέο ευρωπαϊκό πακέτο. Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών εμφανίζεται πολύ πιο συγκροτημένη υπέρ του «ναι», με την ηχηρή όμως εξαίρεση του Πέερ Στάινμπρουκ.

Από τους Πράσινους, περίπου 28 δεν εμφανίζονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν, ενώ και οι βουλευτές της Linke εμφανίζονται αρνητικοί.

Στην ελληνική υπόθεση έχει ρίξει επίσης τη σκιά της στο Βερολίνο η κόντρα μεταξύ SPD και Σόιμπλε για την πρόταση περί «προσωρινού Grexit» -η εσωτερική ένταση έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας της στάσης του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που φάνηκε να αποκλίνει από τη στάση της βάσης.

Το ζήτημα, στη διάσταση της εσωτερικής πολιτικής, αναμένεται να έχει θέση στη συζήτηση στην Ολομέλεια που ξεκινά νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που γίνονται ξεχωριστά στις κοινοβουλευτικές ομάδες την παραμονή, καταγράφηκε απτή αντίσταση στους βουλευτές του CDU/CSU. Στην ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης, η οποία μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από ό,τι συνήθως σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς αρκετοί βουλευτές ήθελαν να πάρουν τον λόγο, φέρονται να καταψήφισαν 48 βουλευτές και άλλοι τρεις να μην εξέφρασαν άποψη.

Συνολικά δηλαδή, 51 βουλευτές αρνήθηκαν να «υπακούσουν» στη Μέρκελ. Η εικόνα είναι άσχημη, έστω κι αν αριθμητικά όμως πρόκειται για μόνο έναν στους έξι βουλευτές της ομάδας των 311 βουλευτών CDU/CSU. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αντάρτες είχαν φτάσει τους 32.

Στη δεύτερη κοινοβουλευτική «δεξαμενή» του Μεγάλου Συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες, καταγράφηκαν μόνο δύο αντίθετες φωνές: Του Πέερ Στάινμπρουκ -πρώην υποψηφίου για την καγκελαρία και μέλος της παλιάς ηγετικής «τριανδρίας» του SPD- και του βουλευτή Τόμας Γιουρκ.

Ο Στάινμπρουκ, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη δοκιμαστική διαδικασία, ανέπτυξε σε μία μακρά ομιλία του το σκεπτικό πίσω από την αντίθεσή του -θεωρεί, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως και στην Bild, ότι το πακέτο δεν θα λειτουργήσει και προτιμά Grexit και κούρεμα.

Η υποδοχή της ομιλίας του από τους κομματικούς του συντρόφους ήταν ψυχρή, σύμφωνα με τις αναφορές παριστάμενων, λέγοντας ότι κανείς δεν χειροκρότησε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet