Όμηρος του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ
Κόσμος

Όμηρος του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ

Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Αφορμή της χθεσινής βίας ήταν η εκλογή του πρώτου προέδρου αλβανικής καταγωγής στο κοινοβούλιο. Ωστόσο οι βαθύτεροι λόγοι της αναταραχής είναι άλλοι. Η κατάσταση στα Σκόπια είναι από χθες τεταμένη.

Οπαδοί του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Αφορμή στάθηκε η εκλογή στη θέση του προέδρου της Βουλής του Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος είναι ο πρώτος αλβανικής καταγωγής πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα διπλωμάτες των ΗΠΑ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, χαιρέτισαν την εκλογή Τζαφέρι ως δημοκρατική επιλογή.

Ωστόσο, το στρατόπεδο Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή «πραξικόπημα». Μετά τις χθεσινές βιαιοπραγίες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, καλεί σε σύνεση και διάλογο.

Ο ίδιος ο Ιβάνοφ ωστόσο έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.

Κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση των ΜΜΕ

Επομένως οι λόγοι που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί. Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του Τύπου.

Η κωλυσιεργία στον σχηματισμό κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα. Για παράδειγμα, οι αγρότες της ΠΓΔΜ διαμαρτύρονται επειδή χωρίς κυβέρνηση δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Και επειδή η ανυπαρξία κυβέρνησης έχει αναβάλει και τις τοπικές εκλογές, υπάρχουν προβλήματα στους δήμους με τις πληρωμές των υπαλλήλων και τη λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, η εισαγγελία προτίθεται να συνεχίσει τις έρευνες, παρόλο που η ομάδα Γκρουέφσκι θέλει να την εμποδίσει πάση θυσία.

Παράλληλα, ο Γκρουέφσκι επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το VMRO περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε, η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: in.gr/Τόμας Μπράι (dpa)/Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet