Πέθανε ο πρώην αρχηγός της σικελικής μαφίας
Κόσμος

Πέθανε ο πρώην αρχηγός της σικελικής μαφίας

Πέθανε στο Μιλάνο, σε ηλικία 83 ετών, ο πρώην αρχηγός της μαφίας της Σικελίας, Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

Ο Προβεντσάνο είχε υποβληθεί σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη και από τη φυλακή είχε μεταφερθεί, υπό περιορισμό και απομόνωση, στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών του Μιλάνου Σαν Βιττόρε.

Ο Προβεντσάνο διέπραξε την πρώτη δολοφονία το 1963, έτος κατά το οποίο άρχισε και η φυγοδικία του. Στη δεκαετία του 1980, μαζί με τον «νονό» Τοτό Ριίνα είχε αποφασίσει την έναρξη του «αιματηρού ενδομαφιόζικου πολέμου», με στόχο την εξόντωση των υπόλοιπων «μεγαλονονών» και την απόλυτη υπεροχή στο εσωτερικό της Κόζα Νόστρα.

Μετά την σύλληψη του Ριίνα, το 1993, ο Προβεντσάνο αποφάσισε να περιορίσει τις θεαματικές επιθέσεις κατά του ιταλικού κράτους, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει όλο τον παράνομο μηχανισμό οικονομικών δραστηριοτήτων της μαφίας.

Συνελήφθη έπειτα από τέσσερα χρόνια φυγοδικίας, στις 11 Απριλίου 2006, από τις αστυνομικές δυνάμεις του Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας. Ζούσε σε αγροικία κοντά στο χωριό στο οποίο είχε γεννηθεί -το Κορλεόνε- και επικοινωνούσε με τους άνδρες της Κόζα Νόστρα με σύντομα γραπτά μηνύματα, γνωστά ως «πιτσίνι».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet