Το «Σαρλ ντε Γκολ» στέλνει ξανά η Γαλλία στη Μέση Ανατολή
Κόσμος

Το «Σαρλ ντε Γκολ» στέλνει ξανά η Γαλλία στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία θα στείλει κι άλλους στρατιώτες σε ρόλο συμβούλων των ιρακινών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα αναπτύξει εκ νέου το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μέση Ανατολή το φθινόπωρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τη συμβολή του στρατού ξηράς στην υποστήριξη των Ιρακινών εν όψει της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, μιας πόλης κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Ιράκ» δήλωσε ο Ολάντ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο Άμυνας.

«Η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκολ” θα αναπτυχθεί εκ νέου στο πλαίσιο της επιχείρησης Σαμάλ το φθινόπωρο διότι πρέπει να πλήξουμε και να καταστρέψουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, εδώ, τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2015» προσέθεσε ο Ολάντ αναφερόμενος στο αιματοκύλισμα που «υπέγραψε» το Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι.

Περίπου 300 ως 400 Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιώτες στη Βαγδάτη και Κούρδους πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, συχνά πολύ κοντά στις γραμμές των μετώπων, χωρίς πάντως να εμπλέκονται στις εχθροπραξίες.

Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» έχει ήδη εμπλακεί δύο φορές στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, στις αρχές του 2015 και μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.

Στην ίδια ομιλία ο Ολάντ ανακοίνωσε την πρότασή του να «ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα».

«Διαπιστώνω επίσης ότι οι Γερμανοί φίλοι μας είναι έτοιμοι, μπορούμε επομένως να προωθήσουμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία» ανέφερε ο Ολάντ, μία ημέρα πριν από την εθνική εορτή της Γαλλίας την 14η Ιουλίου και την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθεί η εμπλοκή της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της, να ενισχυθεί η ασφάλεια των εταίρων και των γειτόνων μας και να συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αντίδρασης και αντιμετώπισης απειλών εναντίον μας, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών απειλών, ανέφερε ο Ολάντ.

Κατά τον ίδιο, «επαφίεται στους Ευρωπαίους να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να δρουν με όσο είναι δυνατόν πιο αυτόνομο τρόπο».

Ακόμη, ο Ολάντ γνωστοποίησε ότι η Γαλλία θα τερματίσει την επιχείρηση «Sangaris» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Οκτώβριο.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet