Το αγόρι στο ασθενοφόρο που έγινε σύμβολο της φρίκης στο Χαλέπι
Κόσμος

Το αγόρι στο ασθενοφόρο που έγινε σύμβολο της φρίκης στο Χαλέπι

Ακούνητο, ανέκφραστο, καλυμμένο με σκόνη από την κορυφή ως τα νύχια. Ο πεντάχρονος Ομράν Ντακνίς βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ξυπόλυτος, με το αριστερό του μάγουλο βουτηγμένο στο αίμα, αφήνεται στην αγκαλιά του διασώστη που τον καθίζει στο πορτοκαλί κάθισμα του ασθενοφόρου. Ο τρόμος έχει μόλις χτυπήσει τη γειτονιά του, στο Βόρειο Χαλέπι. Το αγοράκι με το κοντό παντελόνι έχει βγει σώο από τα συντρίμμια του σπιτιού του. Όχι όμως αλώβητο.

Η συγκλονιστική φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εικόνα του Ομράν με το αδειανό βλέμμα γίνεται το σύμβολο του εμφυλίου στη Συρία, ενός πολέμου που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως, αλλά που από το 2011, οπότε μαίνεται, ελάχιστα βήματα προόδου έχουν σημειωθεί προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία.

Ο Ομράν τραυματίστηκε την Τετάρτη το βράδυ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μαζί του ήταν τέσσερα ακόμη παιδιά, μία γυναίκα και δύο νεαροί άνδρες. Το βίντεο της διάσωσης, από όπου ξεχώρισε και η φωτογραφία του αγοριού, έδωσε στη δημοσιότητα η αντικυβερνητική οργάνωση Aleppo Media Center.

Προσοχή: Σκληρές εικόνες

https://youtu.be/bZw3VpGPqM4?t=2

Το βίντεο ξεκινά με έναν διασώστη να μεταφέρει τον μικρό Ομράν στο ασθενοφόρο. Είναι νύχτα και το μόνο που ακούγεται είναι ουρλιαχτά. Το αγόρι αφήνεται στην αγκαλιά του σωτήρα του και περιμένει ήσυχα στο κάθισμά του. Μόλις που σαλεύει για να επεξεργαστεί τον χώρο που βρίσκεται. Χαμένος στον χώρο και τον χρόνο, προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει αγγίζοντας πρώτα τα μαλλιά του κι έπειτα το μάγουλό του. Το μικρό του χέρι γεμίζει αίμα. Το σκουπίζει στο κάθισμα…

Το βίντεο, αναφέρει το περιοδικό Time, βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις μέρες έπειτα από την πρωτοβουλία ορισμένων γιατρών στο Χαλέπι να στείλουν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο εκλιπαρώντας για βοήθεια. «Δεν έχουμε ανάγκη από δάκρυα ούτε από συμπόνια. Χρειαζόμαστε τη δράση σας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Δεν είναι ασφαλώς ούτε το πρώτο και δυστυχώς ούτε και το τελευταίο συγκλονιστικό στιγμιότυπο από τον πόλεμο της Συρίας. Αιμόφυρτα παιδιά ανασύρονται καθημερινά από τα συντρίμμια. Αυτή η εικόνα ωστόσο έχει κάτι μοναδικό: την απόγνωση του πολέμου. Και μπορεί να τη δει κανείς μέσα από τα μάτια του Ομράν.

Πηγή: in.gr / Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου / Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet