Τουλάχιστον 38 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία
Κόσμος

Τουλάχιστον 38 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία με τη χώρα να ζει τις ημέρες του καταστροφικού σεισμού του 2009 στην Λ΄ Άκουιλα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και τη Βενετία, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 38, ενώ τουλάχιστον 150 είναι οι αγνοούμενοι.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε περίπου 90 χλμ. βόρεια της Ρώμης με το εστιακό βάθος στα 10 χλμ., για αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση.

H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα χωριά Αμάτρισε, Ακουμόλι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο επλήγησαν περισσότερο. H εικόνα του ελικοπτέρου από το Αμάτριτσε είναι συγκλονιστική:

Εικόνα από ελικόπτερο του χωριού Αμάτριτσε μετά τον σεισμό

Εξίσου συγκλονιστικές και οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ: δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ άνθρωποι με τις πιτζάμες ακόμα βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του Αμάτριτσε δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

«Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε τη λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας μιλούν για σεισμό ανάλογο με εκείνον στην Λ΄ Άκουιλα, το 2009.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:36 ώρα Ιταλίας (04:36 ώρα Ελλάδας).

Δεκάδες είναι και οι μετασεισμοί που σημειώνονται με τον ισχυρότερο να έχει μετρηθεί στους 5,4 βαθμούς.

H αρμόδια Υπηρεσία παρουσίασε και χάρτη με το μέγεθος των μετασεισμών.

Χάρτης μετασεισμών

Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις. Διασώστες έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από σπίτια, αλλά και να αναζητήσουν εγκλωβισμένους σε ερείπια.

https://youtu.be/y9bMa9HbjJI

Ήδη έχουν γίνει εκκλήσεις για αίμα, ενώ οι Αρχές έχουν θέσει στη διάθεση των πολιτών τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας για την παροχή βοήθειας.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet