Βολιβία: Μεταλλωρύχοι σκότωσαν στο ξύλο τον αν. υπουργό Εργασίας
Κόσμος

Βολιβία: Μεταλλωρύχοι σκότωσαν στο ξύλο τον αν. υπουργό Εργασίας

Απεργοί μεταλλωρύχοι στη Βολιβία απήγαγαν και σκότωσαν, ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας της χώρας που είχε πάει ως διαμεσολαβητής.

Η διαμάχη είχε πάρει βίαιη τροπή από τις προηγούμενες ημέρες, με δύο απεργούς να πέφτουν προηγουμένως νεκροί από πυρά της αστυνομίας.

«Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής του ραδιοφώνου «Fedecomin». Σε άλλες δηλώσεις σε τοπικά μέσα δήλωσε ότι «συνάδελφοί μας ανέφεραν ότι πέθανε από άγριο ξυλοδαρμό».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ιλάνες, 56χρονών, είχε απαχθεί από απεργούς εργάτες μεταλλείων και κινδύνευε από βασανιστήρια στο Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ.

Οι διαδηλώσεις των εργατών, που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία, πήραν βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα μετά από μπλόκο σε κεντρικό δρόμο. Σε επεισόδια την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε συγκαταλέγονταν στους υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, προκήρυξε απεργία διαρκείας μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον νόμο που αφορά τα μεταλλεία.

Οι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες και ενίσχυση της συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσής τους.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet