«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Μέρκελ…»
Κόσμος

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Μέρκελ…»

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ» γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που αποσπά το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα» γράφει η «Tagesschau» αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες».

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ» γράφει η «DW» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%. Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Grünen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.

Τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» σημειώνει η «Deutsche Welle».

H «Die Welt» εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με τη Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».

Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά, τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD -με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός».

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής» εκτιμά η FAZ. «Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD» αναφέρει.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet